"İsveç ve Finlandiya, Türkiye'yle imzaladığı mutabakat zaptının gereklerini yerine getirmeli" diyen Çavuşoğlu, "Finlandiya'da bir sessizlik var ama İsveç henüz iadesini talep ettiğimiz kişileri Türkiye'ye göndermedi" şeklinde devam etti.
Çavuşoğlu "Katılım protokolünün önü açıldı, şimdi her ülkenin onaylaması gerekiyor ancak şu anda bu protokol bakanlığımızda. Eğer taahhütler yerine getirilirse Cumhurbaşkanı'na gönderilecek ve o da meclise gönderecek. Tabii ki kararı meclis verecek ama şu an meclise gönderilebilecek durumda değil" dedi. Türkiye'de muhalefetin de kendilerine destek vermesi gerektiğini ifade etti.
Bu mutabakatın imzalanması sürecinde "ABD'nin devreye girdiği" algısının yanlış olduğunu söyleyen bakan, her ülkenin konuyla ilgili yorum yaptığını ve Türkiye'nin endişelerini haklı bulduklarını belirtti. Ancak mutabakat zirvesine yalnızca NATO Başkanı Stoltenberg'in yanı sıra Türkiye, İsveç ve Finlandiya temsilcilerinin bulunduğunu ekledi.
ABD ilişkileriyle ilgili de konuşan Çavuşoğlu, iki ülke arasında "Suriye, YPG/PKK desteği, ABD'nin uyguladığı yaptırımlar, FETÖ mevcudiyeti" gibi konularda sorunlar olduğunu ancak bunların çözümü için olumlu bir sürecin devam ettiğini ifade etti.
"Bu işbirliğinin NATO için de stratejik önemi var, ABD Türkiye'nin üstlendiği rolün farkında... Olumlu süreci geliştirmek herkesin yararınadır. İhracat konusunda Almanya'dan sonra ABD ikinci, İngiltere üçüncü sırada" dedi.
Çavuşoğlu Yunanistan'la yaşanan krizle ilgili ise, "Yunanistan'ın çok becerikli olduğu alanlar var, en haksız durumda bile mağdur olduğunu ağlayarak anlatma yeteneği var" dedi, "Demokrasi, insan hakları, uluslararası hukuk konularına en az uyan ülkelerden biri Yunanistan. Türkiye olarak haklı davamızı savunmak için ne gerekirse onu yapıyoruz. 6 millik kara sahasında 10 mil iddiasında bulunan tek ülke Yunanistan. Yunanistan'a neden adaları silahlandırdın deyince önce inkar etti, sonra 'Türkiye'den tehdit var' diyor, somut olarak ne tehdit var söylemiyor" şeklinde konuştu.
Kaynak: BBC Türkçe