Suriye'deki yeni yönetimin başkomutanı Ahmad al-Sharaa, Suriye'de bir sonraki yönetimin seçimle geleceğini ve Savunma Bakanlığı'nın bir sonraki aşamada tüm silahlı grupları dağıtacağını söyledi.
El Şara, anayasanın yeniden incelenmesi için komiteler ve konseyler oluşturulacağını, yönetim şeklinin uzmanların, hukukçuların ve Suriye halkının kararlarına bırakılacağını ve bir sonraki devlette liyakat ve yeteneğin değerlendirmede esas alınacağını sözlerine ekledi.
Silahlı gruplarla ilgili olarak El Şara, geçiş hükümetinin Savunma Bakanlığı'nın onları dağıtacağını ve Suriye devletinin otoritesi dışında kimsede silah olmayacağını söyledi.
Suriye toplumunun bileşenleri konusunda ise yeni yönetimin “Hıristiyanlar ve Dürzilerle ilişkileri olduğunu ve Askeri Operasyonlar Dairesi'nde bizim saflarımızda savaştıklarını” söyledi ve Kürt toplumu ile PKK olarak adlandırdığı grup arasında fark olduğunu belirtti.
İsrail ile çatışma
İsrail'in Suriye'ye girmesiyle ilgili olarak El Şara, yeni yönetimin “İsrail ile bir çatışmaya girmek istemediğini, ancak İsrail tarafının 1974 ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini” söyledi.
El Şara, “İsrailliler Suriye'de açıkça angajman sınırlarını aştı ve bu da bölgede haksız bir tırmanma tehdidi yaratıyor ve İsrail'in argümanlarının içi boş ve son ihlallerini haklı çıkarmıyor” dedi.
El Şara, bölgede itidal ve Suriye'nin egemenliğine saygı çağrısında bulunarak “askeri maceracılıktan uzak, güvenlik ve istikrarı sağlamanın tek yolunun diplomatik çözümler olduğunu” vurguladı.
"Rusya için bir şans"
Yeni Suriye yönetiminin lideri olarak kabul edilen Ahmed el Şara, geçiş hükümetinin Batılı büyükelçiliklerle temas halinde olduklarını ifade edip, “İran toplumuyla da hiçbir düşmanlığımız yok” dedi.
Yeni Suriye yönetiminin Rusya'ya Suriye halkıyla ilişkilerini yeniden gözden geçirme fırsatı verdiğini belirten El Şara, Şam'daki temsilciliğini yeniden kurmak için İngiltere ile görüşmeler yürüttüklerini de ekledi.
Reform ve yeniden yapılanma konusunda ise El Şara, geçiş hükümetinin devrik Devlet Başkanı Beşar Esed rejiminin neden olduğu yıkımı düzeltmek için sistematik planları olduğunu ve yeni yönetimin hedeflerinin net, planlarının ise inşa ve kalkınma için hazır olduğunu söyledi.
8 Aralık'ta Suriyeli gruplar başkent Şam ve diğer şehirlerin kontrolünü ele geçirerek Esed'i devirmiş ve Baas Partisi rejiminin 61, Esed ailesinin ise 53 yıllık iktidarına son vermişti.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera