Ceyda Karan Cumhuriyet Gazetesi'nde bugün yayınlanan yazısında Arakan meselesini oldukça 'farklı bir açıdan' ele aldı ve yer yer tepki çeken değerlendirmelerde bulundu.
Yazısına "Güney Asya’da İslamcı cihatçılığın yine başrolü oynadığı bir savaş derinleşiyor" ifadesiyle başlayan Karan, bölgeden yayılan fotoğrafların bir amaca yönelik sahte fotoğraflar olduğunu öne sürdü: "Yerel gibi görünen ve sosyal medyadaki sahte fotoğrafların da eşliğinde sivil kurbanların öne çıktığı bu savaşın arka planında ise büyük bir paylaşım mücadelesi var."
Çatışmaların nedenini "cihatçı hareketlenme" olarak ifade eden Ceyda Karan, "koşullar İslamcı militanlık için müsait" diyerek şu sözleri kullandı: "Nitekim etnik ve dini gerilim 2012’de tavan yapmıştı. Raporlara göre, Ekim 2016’dan itibaren Suudi Arabistan, Pakistan ve Malezya’nın desteğiyle cihatçılar Rakhine’deki köylerle Bangladeş’teki kamplardan militanlar devşirdiler. Yakın zamana kadar “İnanç Hareketi” ismiyle anılan ARKO’nun liderliğini Pakistan’daki Arakan toplumunda doğmuş, Suudi Arabistan ve Pakistan’da eğitim almış Vahhabi cihatçı Ataullah ebu Ömer Cuncuni yapıyor. Amaç İslamcı ayrılıkçı ülke tesis etmek."
Etnik kıyım yaşanan bölgedeki olaya sivil katliamı penceresinden değil, ideolojik bir pencereden bakmayı tercih eden Karan "rakiplerinin elinde de zamanımızın en güçlü ideolojik silahi İslamcı cihatçılık" ifadesiyle yaşananları kendine göre özetliyor.
Ceyda Karan'ın yazısının tamamı: Myanmar Meselesi