Cezayirli sınır güvenlik güçleri ülkedeki göçmen akımını durdurmak için son 14 ayda aralarında hamile kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 13 binden fazla sığınmacıyı su ve yiyeceksiz Sahra Çölü’ne terk etti.
Sıcaklığın 48 dereceye kadar çıktığı çölde terk edilenler arasında dayanabilenler komşu ülke Nijer’e ulaşmayı başarıyor. Halsizlikten düşen veya yolunu kaybedenler ise Birleşmiş Milletlerin kurtarma ekipleri tarafındın tespit edilene kadar günlerce Sahra çölünde hayata tutunmaya çalışıyor. Ancak aralarından bir çoğu tek başına çölde yaşamını yitiriyor.
"Onlarca kadın ve erkek cesedi gördüm"
AP'in görüştüğü mağdurların neredeyse tamamı, beraber yola çıktıkları insanlardan bir daha haber alamadıklarını dile getirdi.
Ölümcül yolculuktan sağ kurtulan sığınmacılar, Cezayirli güvenlik güçlerinin yakaladığı tüm sığınmacıları kamyonlara toplayıp sınırın ötesindeki 'Sıfır Noktası' diye adlandırılan bir yere bıraktığını iddia ediyor. Ayrıca çöle terk edilen insanların telefon ve paralarına el konulduğu ileri sürülüyor. Karşılık gösteren göçmenlerin silah zoruyla yürütüldüğü de ifade ediliyor.
Yolculuğu esnasında hamile olan ve yolda bir oğlunu yitiren Liberyalı Janet Kamara, "Onlarca kadın ve erkek cesedi gördüm. Çoğu kimse doğru yolu bilmiyor" diye konuştu.
Avrupa Birliği: Haberimiz var ama karışamayız
Avrupa Birliği’nin Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen göç akımını kontrol etmek için Kuzey Afrika ülkelerine baskıyı artırmasıyla, Cezayir’in Kasım 2017’den bu yana bu yönteme başvurduğu iddia ediliyor.
AP'ye konuşan AB sözcüsü, Birliğin Cezayir'in eylemlerinden haberdar olduğunu, ancak 'egemen ülkelerin' uluslararası hukuka uygun olduğu takdirde göçmenleri sınır dışı etmelerine karışamayacaklarını ifade etti.
Cezayir halihazırda diğer Afrika ülkeleri gibi göçmen akımını kontrol etmek için AB’nin ayırdığı fonlardan istifade etmiyor. Ancak 2014 ile 2017 arasında, bunun için Avrupa’dan 111,3 milyon dolar civarında yardım aldı.
Cezayir’in sert göçmen politikasından dolayı, hayatını kaybeden göçmen sayısı tam olarak bilinmezken, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Mayıs 2017'den Nisan 2018’e kadar toplam 2 bin 888 kişinin çöllerde terk edildiğini ifade ediyor. IOM’e göre toplamda 11 bin 227 erkek, kadın ve çocuk zorlu yolculuğu tamamlamayı başardı.