Fas ile İspanya arasında Batı Sahra konusunda buzların erimeye başlaması Cezayir'in tepkisine yol açtı.
Bir süredir Batı Sahra meselesi sebebiyle ilişkileri gergin olan Fas ile İspanya, dikkat çeken bir adımla bu konu üzerinde uzlaşmaya vardı.
İspanya Başbakan Pedro Sanchez, 14 Mart'ta Fas Kralı 6. Muhammed'e gönderdiği mektupla, Fas'ın Batı Sahra için düzenlediği özerklik planını desteklediğini belirtti.
Fas'ın planında bölgeye özerklik verilmesi, ancak Batı Sahra'nın birçok alanda Fas'a bağımlı hale getirilmesi öngörülüyordu.
İspanya 1976 yılında, eski söömürge toprağı olan Batı Sahra'dan çekilmiş, Fas bu bölgeyi hakimiyeti altına almıştı. Bu tarihten itibaren Batı Sahra'nın bağımsızlığını hedefleyen Polisario Cephesi ile Fas arasında çatışmalar yaşanıyordu. Fas'ın komşusu Cezayir de bağımsızlık hareketine destek oluyordu.
Fas, Batı Sahra'nın yüzde 80'lik bir kısmını kontrol altında tutarken, Polisario Cephesi ise Moritanya sınırında denize kıyısı olmayan yüzde 20'lik bir kısmı kontrol ediyor.
Fas-İspanya hattında yaşanan kriz
Fas ile İspanya, Batı Sahra sebebiyle bir süredir kriz yaşıyordu.
Söz konusu kriz, ayrılık yanlısı batı Sahra lideri İbrahim Gali'nin İspanya'ya gitmesiyle tırmanmıştı.
Polisario Cephesi lideri olan Gali, aynı zamanda "Batı Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti" liderliğini yürütüyordu.
72 yaşınaki Gali'nin 18 Nisan 2021 tarihinde tedavi amacıyla İspanya'nın Zaragoza şehrine gitmesi iki ülke arasında krizi büyütmüştü.
Fas, İspanya'yı, Gali'yi sahte bir pasaportla ülkeye almakla suçlamıştı. İspanya'da ifade veren Gali ise mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Gali birkaç ay sonra Cezayir'e gitmişti.
İspanya'nın son adımıyla söz konusu kriz de büyük ölçüde aşılmış oldu.
Cezayir tepkili: Fas şantaj yapıyor
Cezayir dışişleri kaynakları ise, İspanya'yı Fas karşısında boyun eğmekle suçlayarak, Fas'ın İspanya topraklarına giren sığınmacı kartını oynadığını söyledi.
Cezayirli yetkililer, geçtiğimiz yıl başlayan krizin ardından, İspanya kontrolündeki Ceuta'ya binlerce sığınmacının girdiğini, bunlara Fas yönetiminin izin verdiğini savundu.
İspanya'nın ise sığınmacıların girişini engellemek için Fas karşısında taviz vermek zorunda kaldığı belirtildi.
Fas ile İspanya arasındaki kriz sonrasında, İspanya'nın Fas kıyılarındaki toprakları Ceuta ve Melilla'ya binlerce sığınmacı girmişti. Bu durum bölgede İspanya'yı zor durumda bırakıyordu.
Bu durumun ardından Cezayir de İspanya'daki büyükelçisini geri çağırdı.
Öte yandan, Cezayir ve Fas'tan Avrupa'ya giden doğal gaz boru hatlarının da krizde rol oynadığı belirtiliyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında enerji krizi yaşayan Avrupa'nın, Batı Sahra'daki kriz sebebiyle ikinci bir enerji problemi daha yaşayabileceği kaydediliyor.
Kaynak: Mepa News