Cezayir'in eski Cumhurbaşkanı Buteflika öldü

Cezayir'in eski Cumhurbaşkanlarından Abdulaziz Buteflika'nın öldüğü açıklandı.

Cezayir'in eski Cumhurbaşkanlarından Abdulaziz Buteflika'nın öldüğü açıklandı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Buteflika'nın öldüğü aktarılırken, konuya ilişkin ayrıntı verilmedi.

Buteflika, darbe ve iç savaş

Buteflika, doksanlı yıllardaki iç savaş sürecinin ardından başa getirilen bir isim olarak biliniyordu.

Cezayir'de 26 Aralık 1991'deki seçimlerin ilk turunda İslami Selamet Cephesi tek başına iktidarı garantiledi.

Bunun üzerine ikinci tura geçilmeden 11 Ocak 1992'de Cezayir Ordusu darbe yaparak yönetime el koydu. Darbe İslam dünyasında tepki çekerken, ABD ve Fransa başta olmak üzere Batı ve Arap rejimlerince farklı seviyelerde desteklendi.

Darbecilerin Cezayir halkına ve özellikle İslami gruplara yönelik geniş çaplı bir katliam, tutuklama, işkence ve tecavüzlere girişmesiyle darbeye olan tepkiyle de birlikte Cezayir'de iç savaş başladı.

1994'te Cezayir'de darbe karşıtı İslamcı grupların yönetimi ele geçirmek üzere olduğuna yönelik haberler batı medyasında işlenirken, 1995 ve 1996'da muhalif grupların birbirleri arasında ve kendi içlerindeki anlaşmazlıkları sürerken, ABD ve Fransa'nın rejime desteğini yoğunlaştırması, 1997 ve 1998'de darbeci rejim kendisine karşı girişilen mücadeleyi büyük ölçüde yenmeyi başardı. İzleyen dönemde de muhalefetten arta kalanın tasfiyesi sürdü.

İç savaş döneminde darbeci rejim eski statükocularla da birleşerek rejimi meşru gösterebilmek için meclisi açık tuttu.

1997'den itibaren ülkede meclis seçimleri de yapıldı. Fakat 1997'den bugüne kadar Cezayir dışında kimse bu seçimlere itibar etmedi.

Bu dönemde bağımsızlık sonrası ülkeyi tek parti rejimiyle yöneten 'Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (FLN) yanı sıra darbecilerin bir kısmının kurduğu 'Ulusal Demokratik Birlik' de politikada ayrıcalıklı olarak ön plandaydı.

Buteflika'yla yeni imaj çabası

1999 yılına gelindiğinde iç savaşın yıpranmamış bir isim olan Abdulaziz Buteflika cumhurbaşkanı oldu.

Buteflika'nın bu makama rejimi perde arkasından yönettiği bildirilen General Tevfik tarafından taze bir imaj sağlamak üzere getirildiği iddia edilmişti.

1999-2019 döneminde Cezayir cumhurbaşkanı olan Buteflika hileli seçimler, yolsuzluk, Cezayir'de zengin kaynaklara rağmen süren fakirlik gibi sorunlar nedeniyle son derecede yıprandı.

2019 protestolarıyla Cezayir'de halkın 1962'den beri süren taleplerine kulak tıkayan, askeri vesayete dayanan dönemin daha fazla devam edemeyeceği ortaya çıkmış oldu.

Buteflika da 2 Nisan 2019 tarihinde istifa ederek görevi bıraktı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri