Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika seçimlerde adaylığını açıklamış ve bu durum yaygın bir öfkeye neden olmuşken, Fransa'nın Cezayir'de olup bitenler konusundaki sessizliği gerçekten inanılmaz. İlgili politik camialar, ülkede yaşananları yakından takip ediyor.
Emmanuel Macron liderliğindeki Fransa hükümeti, 82 yaşındaki Cezayirli liderin sağlık durumundan haberdar. Çünkü beşinci dönem cumhurbaşkanlığı için aday gösterildiğinde Cenevre'de tedavi görmekteydi. Herkes Buteflika'nın durumunun kötüleşmesi nedeniyle uzun süre yöneticilik yapamayacağını ve yalnızca yatalak olmadığını, resmi ziyaretçilerini dahi karşılayamadığını ve halkının karşısına çıkamadığını biliyor.
Cezayir'in şu anda bir grup "siyasi-finansal mafya" tarafından yönetildiği iyi biliniyor. Buteflika'nın aktif görevde olduğu sırada zorla emekli ettiği birkaç askeri aktör de bu mafyanın içinde. Bu bürokrat grubu ve iş adamları Buteflika'nın kardeşi Said ile bir siyasi oyun içinde ve diğer bir aday konusunda anlaşamadılar.
Şu an Cezayir halkı, gençlere iş sağlayamayan, gelecek için umut vermeyen ve zenginliğin sadece belirli klikler tarafından yağmalandığı yozlaşmış bir rejimin son bulmasını istiyor.
Macron, Cezayir'deki durumu yakından takip ediyor ve ülkedeki elçisini Paris'e çağırarak bilgi alıyor. Fransa'nın Cezayir'le alakalı açıklama yapma konusundaki çekincesi iki ülke arasındaki hassas ilişkiler ve geçmişten kaynaklanıyor. Cezayir halkı ve liderler sık sık bir takım sorunların asıl kaynağı olarak Fransa'yı suçladılar. Cezayir'deki birçok olay ve siyasi atamalarda "Fransız komplosu" suçlaması oldukça yaygın.
İşin gerçeğine bakarsak, yerleşik düzenin devamı Fransa'nın önceliklerinden biri. Ayrıca olası bir istikrarsızlık, milyonlarca Cezayirlinin Fransa'ya göç etmek için hazır olması demek.
Cezayir ve Fransa arasında bir aşk-nefret ilişkisi var ve Cezayirliler Fransa'ya karşı tamamen şüpheciler. Ancak halk arasında Fransız kültürünün oldukça popüler olduğunu söylemek mümkün. Hatta şu an Fransa'daki Sarı Yelekliler protestolarından ilham alıyorlar. Halkın Cezayir'deki istikrarın Fransa için ne kadar merkezi olduğuna dair şüpheleri var fakat Paris yönetimi Mali, Nijer ve Libya'da "teröristlere" karşı savaşta Cezayir ordusunu kilit bir partner olarak görüyor. Fransa komşusu Cezayir ile ikili ilişkilerine önem veriyor. Eski sömürgesi Fransa için önemli bir gaz tedarikçisi ve bu ülkeden önemli miktarda ithalat gerçekleştiriyor.
Daha da önemlisi Fransızlar, Buteflika yönetimi altında bastırılan İslamcılar'dan korkuyor. Bu İslamcılar gençlik hareketleri ile güçlerini birleştirebilir ve devlete karşı sabotajlar düzenleyerek istikrarsızlığa neden olabilir. Fransa'da 2 milyon Cezayir asıllı vatandaş bulunuyor ve bu insanlar topluma entegre olmuş olsalar da kökenlerinin bulunduğu ülkede neler olup bittiği ile yakından ilgileniyor.
Cezayir ordusu ve yönetici klik, Buteflika'nın yönetiminde çıkarlarını koruma derdinde. Bu durum protestocuları rejime karşı motive ediyor, çünkü rejimin Buteflika (ya da kişiler) tarafından yönetilmediğinin farkındalar. Cezayir'in bugün kendisini bulduğu durum odak noktasında çünkü bölgedeki istikrar Fransa'nın önceliği.
El Hayat gazetesinde yayınlanan bu yazı Mepa News okurları için tercüme edilmiştir.
Analizde yer alan görüş ve ifadeler yazara aittir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.