İttifakın seçim işbirliği ile sınırlı olduğunu belirten İYİ Parti’nin, yerel seçimler sürecinde CHP ile ittifak yapılıp yapılmayacağı veya yeni bir ittifakın içinde yer alıp almayacağını, 24-25 Haziran’da yapılacak Olağan Kurultay’da seçilecek yeni yönetim belirleyecek.
BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, CHP listelerinden milletvekili seçilen DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti milletvekilleri ise bu partiden ayrıldı.
Demokrat Parti dışındaki siyasi partiler Meclis’te yeni bir grup oluşturmak için görüşme trafiği yürütüyor.
Kulislere yansıyan bilgilere göre DEVA Partisi ve Gelecek Partisi ortak grup kurmaya daha yakın.
Millet İttifakı’nın sona erdiğini açıklayan İYİ Parti’de bir yandan seçim başarısızlığının muhasebesi yapılırken ana gündem maddelerinden birisini de ay sonunda yapılacak 3. Olağan Kurultay hazırlığı oluşturacak.
Grup kurma çabası
Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi, CHP listelerinden milletvekili adayı gösterdi ve bu partiler toplamda 38 milletvekili çıkardı.
CHP listelerinden seçilen milletvekilleri parti ile bağlarını kesti ve bundan sonra da parlamentoda partilerini temsil edecekler.
Seçim sonrasında Millet İttifakı’nın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor ancak “birlikte yol yürüneceğini” göstermesi açısından Millet ittifakı çatısına bu dört partiden şimdilik itiraz yok. İttifakın zaten seçimle sınırlı olduğu ifade edilse de İYİ Parti gibi “ittifak bitti” söylemine yönelmiyorlar.
Cumhur İttifikı’nın artık bir “koalisyona” dönüştüğü tespiti yapılırken, iktidara karşı parti kimliklerini ve politikalarına sadık kalarak birlikte daha etkin mücadele edilmesi gerektiği savunuluyor.
Bu çerçevede bir süredir Meclis komisyonları ve genel kurulda daha fazla söz hakkı sağlayacağı için dört partinin “grup kurmasının” yolları aranıyor.
Meclis’te 20 milletvekili olan siyasi partiler grup kurabiliyor.
Demokrat Parti’nin bir grup içinde yer alma talebi olmadığı ifade edilirken, diğer üç parti arasında grup kurmak için görüşmeler yürütülüyor.
Ancak seçim öncesinde gündeme gelen “ittifak içinde ittifak” formülünün takıldığı “çatı partisi” sorunu henüz çözülmüş değil.
Daha eski ve köklü parti olmasını gerekçe gösteren 10 milletvekiline sahip olan Saadet Partisi, kendi çatısını önerirken, diğer iki parti buna biraz daha mesafeli bakıyor.
Kulislere yansıyan bilgilere göre AK Parti’den ayrılan isimlerin kurduğu Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, ortak grup kurmaya daha yakın.
Her iki parti de aslında politikalarının birbirine yakın olduğunu, genel başkanlık tartışması nedeniyle ortak parti kuruluşunda yer alınamadığını belirterek, Meclis’te temsil için karşılıklı “özveride” bulunmaya daha yakın olduklarını ifade ediyorlar.
Gerek DEVA Partisi, gerekse Gelecek Partisi’nde henüz açıkça dile getirilmese de Meclis grubunun kurulabilmesi halinde bunun ilerleyen süreçte “tek çatıda birleşmenin de ilk denemesi” olacağı yorumu yapılıyor.
Meclis yemin töreninin ardından ortak grup görüşmelerine hız verilmesi ve 9 Haziran’da TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşmasına kadar da bu sürecin tamamlanması hedefleniyor.
Bunun nedeni ise yeni bir grup kurulması halinde TBMM ihtisas komisyonları ve Başkanlık Divanı’ndaki üye dağılımı da buna göre belirlenecek.