Çin, yaklaşık olarak 50 Afrika ülkesinin katılacağı güvenlik konulu bir zirveye ev sahipliği yapacak.
Çin Savunma Bakanlığının açıklamasına göre, üçüncüsü düzenlenen Çin-Afrika Barış ve Güvenlik Forumu'na Afrika Birliği ülkelerinin güvenlik yetkilileri katılacak.
Afrika ülkeleriyle yapacağı güvenlik zirvesiyle Çin, kıtada nüfuzunu artırmayı hedefliyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in zirvede daha önce açıkladığı "Küresel Güvenlik Girişimi" (GSI) adlı ilkeler bütününün masaya yatırılması bekleniyor.
Şi, GSI kapsamında "güvenlik problemlerini yönetmek için ortak koordinasyon sağlanması, tüm ulusların meşru güvenlik kaygılarına saygı gösterilmesi, bölünmez güvenlik ilkesinin desteklenmesi, soğuk savaş zihniyetinin reddedilmesi, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı duyulması gerektiğini" açıklamıştı.
Çin'in Afrika ülkeleriyle güvenlik angajmanlarının çoğu "barış güçlerinin görev alması, terörle ve korsanlıkla mücadele, insani yardım ve askeri eğitimden" oluşuyor.
Pekin yönetimi, "başka ülkelerin iç işlerine müdahale etmeme" politikası kapsamında askerlerinin yerel çatışmalarda doğrudan yer almasından kaçınıyor.
Hong Kong'daki Baptist Üniversitesi'nde Çin-Afrika ilişkileri hakkında çalışmalar yürüten Profesör Jean-Pierre Cabestan, "Bana göre Çin'in GSI'yi ilk olarak, yakın zamana kadar Mali'de ve halen Güney Sudan'da bulunan muharip güçler de dahil olmak üzere ana barış gücü birliklerinin bulunduğu Afrika'da denemesi mantıklı ve beklenen bir durumdur." diye konuştu.
"Mali ve Burkina Faso gibi bazı Afrika ülkelerinin Fransa'nın terörle mücadelede oynadığı rolden memnuniyet duymadığını" belirten Cabestan "Çin bu fırsatı değerlendirerek farklı türden askeri ve güvenlik yardımları öneriyor. Bunlar arasında paralı askerler yok fakat eğitim, silah, güvenlik araçları ve kalkınma yoluyla güvenlik sağlanması bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.
Çin'in kıtadaki büyük ve kapsamlı yatırımları, altyapı ve farklı projelerde görev alıp da öldürülen ya da kaçırılan çok sayıda Çinli şirketin işçileri göz önünde bulundurulduğunda Pekin yönetiminin de Afrika'da güvenliğin sağlanmasını öncelik haline getirdiği düşünülüyor.
Pekin yönetimi ayrıca ABD'nin kıtadaki varlığına bir alternatif olarak Afrika ile güvenlik işbirliğinin çerçevesini de oluşturmuş durumda. Öte yandan Çin, insan hakları ihlalleri ve yolsuzluk nedeniyle Afrikalı yetkililere yönelik Batılı ülkelerce uygulanan yaptırımlara üstü kapalı eleştirilerde bulunmuştu.
Kaynak: Mepa News