Şangay Sosyal Bilimler Akademisi (SASS), 2100 yılına gelindiğinde dünyanın en büyük ikinci nüfusunun sadece 525 milyon olacağını öngördü.
Rapor, Çin istatistik bürosunun 2023 yılında doğan insanlardan daha fazla ölen olduğunu gösteren verilerinin hemen ardından geldi.
SASS'ın yeni rakamı, akademinin geçen yılki tahmininden 62 milyon kişi daha az.
Victoria Üniversitesi kıdemli araştırma görevlisi Peng Xiujian geçen ay Çin'in nüfus eğilimleri üzerine yaptığı bir analizde, "Çin için güncellenmiş tahminimiz, dünya nüfusunun ne zaman zirve yapacağına dair tahminimizi bir yıl öne çekerek 2083'e getiriyor, ancak belirsiz olan çok şey var." diye yazdı.
Xiujian, "Çin'in nüfusundaki hızlı düşüş Çin ekonomisini ve onun aracılığıyla da dünya ekonomisini zayıflatacaktır." dedi.
Bu eğilimin Çin'in tüketici harcamalarını azaltırken, ücretleri ve devlet harcamalarını artıracağı tahmininde bulundu.
Ancak bazı analistler daha az nüfuslu bir gelecekte umut ışığı görüyor.
Associated Press’in aktardığına göre, Miami Üniversitesi'nden Çin siyaseti uzmanı June Teufel Dreyer, "Gezegende gıda, su ve barınma gibi temel ihtiyaçlar için bile ekosistemden dayanılmaz taleplerde bulunan çok fazla insan olduğu konusunda herkesin hemfikir görünmesine rağmen, bir ülkenin nüfusu azalmaya başlar başlamaz hükümetinin neredeyse panikle tepki vermesi beni şaşırtıyor.” diyor.
Doğu Asya'daki diğer ülkeler gibi Çin de hızla yaşlanan bir işgücüyle karşı karşıya. Bu durum vasıflı işçi sıkıntısına, işgücü arzının azalmasına ve ülkenin sağlık ve sosyal yardım sistemleri üzerindeki baskının artmasına yol açabilir.
Bu arada Çin'in doğurganlık oranı, ABD ve Avrupa'nın büyük bölümünde olduğu gibi, kadın başına 2,1 doğumun çok altında kalmaktadır.
Çin lideri Şi Cinping geçen yıl vatandaşlara "yeni bir evlilik ve çocuk doğurma kültürünü aktif olarak teşvik etme ve gençlerin evliliğe bakışına ilişkin rehberliği güçlendirme" çağrısında bulunmuştu.
Bu amaçla, hem merkezi hem de yerel yönetimler son yıllarda çiftleri daha geniş ailelere sahip olmaya teşvik etmek için önlemler aldı. Bunlar nakit para yardımlarından Çin'in onlarca yıllık "tek çocuk politikasının" kaldırılarak hane başına iki ve daha sonra üç çocuğa izin verilmesine kadar uzanmaktadır.
Ancak bunların, genç kentliler arasında değişen tercihler, Çin'in yavaşlayan ekonomisi ve birinci kademe şehirlerdeki yüksek yaşam maliyetleri karşısında şimdiye kadar sınırlı bir etkisi oldu.
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi, 2022 yıllık Dünya Nüfus Beklentileri raporunda, bir dizi eğilime bağlı olarak 2100 yılında dünyanın 8,9 ila 12,4 milyar nüfusa sahip olacağını öngörmüştür.
Kaynak: Mepa News, Newsweek