Çin, Tayvan etrafındaki askeri tatbikatlarına devam ediyor

Çin'in Doğu Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, Tayvan çevresindeki denizlerde ve hava sahasında askeri tatbikatların yapılacağı belirtildi.

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretine tepki göstermeyi sürdürüyor.

Çin ordusu Tayvan çevresindeki denizlerde ve hava sahasında yeni askeri tatbikatlar gerçekleştirileceğini duyurdu.

Açıklama, halihazırda şimdiye kadarki en büyük tatbikatların bitişinden bir gün sonra geldi. 

Çin'in Doğu Komutanlığı, denizaltı ve deniz saldırı operasyonlarına odaklanan ortak tatbikatlar yapacağını söyledi.

Pekin ayrıca Washington ile bazı diyalog hatlarını da kesti. 

Sıradaki tatbikatların süresi ve kesin konumu henüz bilinmiyor, ancak Tayvan, adayı çevrelemiş olan önceki altı egzersiz alanının yakınında uçuş kısıtlamalarını hafifletti.

Son tatbikatların duyurulmasından kısa bir süre önce, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, St. Vincent ve Grenadinler Başbakanı Ralph Gonsalves'i ziyaret ederek bir araya geldi ve ziyaretlerin bu baskılardan etkilenmediğini dile getirdi. 

Tsai'nin Gonsalves'i Pelosi'nin ziyaretinden önce mi sonra mı davet ettiği bilinmiyor. 

İlk dört günlük tatbikatlar sırasında 11 kısa menzilli balistik füzenin ateşlenmesinin ötesinde, Çin savaş gemileri, savaş uçakları ve insansız hava araçları adanın etrafında yoğun manevralar yaptı.

Askeri görüşmeler rafa kalktı

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin askeri gemilerinin, uçaklarının ve insansız hava araçlarının adaya ve donanmasına yönelik saldırıları "simüle" ettiğini söyledi ve "uygun şekilde" tepki vermek için uçak ve gemilerin gerekli noktalara gönderildiğini duyurdu.

Bu arada Çin Savunma Bakanlığı, Pelosi'nin ziyaretini protesto etmek için askerler arası görüşmeleri rafa kaldırarak ABD üzerindeki diplomatik baskısını sürdürdü.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Kian yaptığı açıklamada, "Tayvan Boğazı'ndaki mevcut gergin durum tamamen ABD tarafından kendi inisiyatifiyle kışkırtılmış ve yaratılmıştır" diyerek durumun "sorumlusunun" Washington olduğunu ve "ciddi sonuçlar" doğurması gerektiğini ileri sürdü.

Pelosi'nin bölgeden ayrılmasının ardından savunma politikası koordinasyonu ve askeri deniz istişarelerini içeren resmi görüşmeler Çin tarafından iptal edilmişti.

ABD: Aşırı tepki veriliyor

Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray yetkilileri, Pekin'in adımlarını "sorumsuz bir aşırı tepki" olarak nitelendirerek kınadı.

Güvenlik analistleri ve diplomatlarına göre, Çin'in ABD ordusuyla birkaç iletişim bağlantısından bazılarını kesmesi, kritik şekilde gerilimin tırmanma riskini artırıyor. Meydana gelebilecek bir kaza veya yanlış anlama durumunda geri dönüşü mümkün olmayan bir sürece girilebilir.

"Pentagon'un telefonlarına çıkmıyorlar"

Bir ABD'li yetkili, Çinli yetkililerin geçen haftaki gerginlikler nedeniyle üst düzey Pentagon yetkililerinin çağrılarına yanıt vermediğini, ancak bunu ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin gibi üst düzey isimlerle resmi olarak bağların kesilmesi olarak görmediklerini kaydetti.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu ise "Çin'in aldığı önlemler, ABD ve Tayvan'ın provokasyonlarına karşı gerekli bir uyarıdır. Ülkemizin ulusal egemenlik ve güvenliğinin meşru bir savunmasıdır" dedi.

Kaynak: Euronews

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Çin'in olası Tayvan işgaline dair dört senaryo
Somali: Mogadişü hükümeti ABD'ye karşı Çin'e desteğini açıkladı
Çin ABD'ye karşı alacağı 8 yeni önlemi açıkladı

Haberler Haberleri