Pekin yönetiminin Doğu Türkistan'da uyguladığı politikalarla ilgili sızan belgeler hakkında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin'in söz konusu bölgede "ciddi bir şekilde insan haklarını ihlal ettiğini" söyledi.
Salı günü konuyla ilgili konuşan Pompeo, "Sürekli sayıları artan bu belgeler Çin Komunist Partisi'nin insan haklarını ihlal ettiğine ve insanları gruplar halinde toplama kamplarına aldığının bir kanıtıdır. Tüm bunlar tesadüf değil, bilerek yapılıyor ve devam ediyor." dedi.
Geçtiğimiz günlerde ABD merkezli New York Times gazetesi ile Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu Çin'in Uygur Türklerine uyguladığı politikayla ilgili toplamda 430 sayfaya yakın gizli belgeyi kamuoyuyla paylaşmıştı. Söz konusu gizli belgeler ilk olarak New York Times tarafından yayımlandı. ABD'li gazete 403 sayfalık belgelerde Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in Komünist Parti üyelerine bu konuda yaptığı açıklamalar da yer alıyor. Açıklamada Şi, Doğu Türkistan'da güvenlik birimlerine "hiçbir surette merhamet göstermeyin" dediği iddia ediliyor.
Çin gizli belgeleri yalanlamadı
Pekin yönetimi New York Times'ta yayımlanan belgelerin varlığını yalanlamamış ancak bu belgelerin "gerçeklere karşı kör, sağır ve cımbızlama yorum çalışması" olduğunu öne sürmüştü.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun paylaştığı 2017 tarihli 24 sayfalık belgelerdeyse Doğu Türkistan'daki toplama kamplarındaki asıl amacın ideolojik dönüşüm' olduğu belirtilirken, firarlara karşı dikkatli olunması için vurgu yapılıyor. Belgelerde kampların nasıl yönetildiğinin yanı sıra Uygur Türklerine verilen cezaların mahkeme kayıtları ve Pekin'in üst düzey teknolojiyle kamplardaki kişileri izlediğine dair bilgiler de bulunuyor.
500 toplama kampında 1 milyon Uygur Türkü tutuluyor
Ekim ayı sonunda BM üyesi 23 ülke, Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygur azınlığa yönelik politikaları nedeniyle Çin'e insan haklarına saygı duyma çağrısı yapmış, bu bölgede yaklaşık 500 toplama kampında en az bir milyon etnik Uygur ve diğer Müslümanların tutulduğunu rapor etmişti.
Doğu Türkistanlı aktivistlerse kamp ve 'eğitime alınanların' sayısının bilinenden daha fazla olduğunu öne sürüyor.