Çin Uygurları zorla gönderdiği toplama kamplarını savundu: 'Mesleki eğitim veriyoruz'

Çin yönetimi Doğu Türkistan'da her yıl ortalama 1,3 milyon işçiye 'mesleki eğitim' verdiğini öne sürdü.

Çin Devlet Konseyi periyodik olarak hazırlanan Beyaz Kitap'ın son sayısında Doğu Türkistan'da 2014'ten 2019'a kadar her yıl ortalama 1,3 milyon işçiye "mesleki eğitim" adı altında formasyon verildiğini yazdı.

Birleşmiş Milletler ve İnsan hakları savunucuları Müslüman azınlıkların bu kamplarda zorla tutulduğunu savunuyor.

Pekin tarafından çeşitli aralıklarla yayınlanan ve önemli konu başlıklarına değinilen bir devlet belgesi olan Beyaz Kitap (White Paper) son sayısında "Sincan'da İstihdam ve İşçi Hakları" başlıklı bir rapor yayınladı.

Rapora göre, Doğu Türkistan'da "istihdam ile gelir düzeyi düzenli şekilde artıyor ve işçilere etnik kökenleri, dinleri ve cinsiyetleri temelinde ayrımcılık yapılmıyor".

'Herkes eşit, nezih, güvenli, özgür bir ortamda çalışıyor'

Pekin, bölgede yaşayan "tüm etnik gruplardan uluşan insanların nezih, güvenli ve özgür bir ortamda çalıştıklarını" iddia etti. Ayrıca kitapta yer alan "cepleri dolu, hayatları daha iyi ve daha mutlular" ifadesi de dikkat çekti.

Bölgede bazı problemlerin olduğunun altını çizen raporda, "teröristlerin, ayrılıkçıların ve radikal grupların etkisi altında kalan, zayıf ve eski fikirlere sahip olan eğitimsiz bazı kişilerin istihdamı zor. Bu nedenle, 2014'ten 2019'a kadar her yıl 1,29 milyon kişiye mesleki eğitim verildi. Bunların büyük bir kısmı aldıkları eğitim programından sonra iş bulabildiler" ifadesi kullanıldı.

Ancak Alman araştırmacı Adrian Zenz'e göre kamplardan geçen toplam kişi sayısını elde etmek için 1,29 milyon rakamını yıllarla çarpmak yeterli değil çünkü bu kamplardaki tutukluluk süreleri değişebiliyor.

Araştırmacılar ve insan hakları örgütleri bir milyondan fazla Uygur'un "radikalleşmeyi önleme" adı altında yoğun propagandaya maruz kaldıkları bu kamplarda zorla tutulduklarını ifade ediyor. Kamplardan çıkanlar orada yaşadıkları işkence olaylarını anlatıyor.

Pekin uzun bir süre kampların varlığını inkar ettikten sonra "mesleki eğitim merkezlerinin" olduğunu itiraf etmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Çin Doğu Türkistan'da toplama kampına göndereceği kişileri 'fişleme programı' ile belirliyor
"Doğu Türkistan'daki yatılı okullarda Uygur çocuklara Çin kültürü dayatılıyor"
'Çin yaşlı Uygurları zorla çalıştırıyor'

Haberler Haberleri