Uygurlara yönelik baskıcı politikası nedeniyle tüm dünyada eleştirilen Pekin yönetiminin, ailelerinden ‘zorla’ ayırdığı yarım milyon Uygur çocuğu yatılı okullara yerleştirdiği iddia edildi.
Amerikan New York Times gazetesi, Pekin hükümetine ait bir internet sitesine dayandırdığı haberinde, iktidardaki Komünist Parti’nin asimile politikası kapsamında 'Parti ve ülkeye sadakat aşılamak amacıyla' yarım milyon Uygur çocuğu Doğu Türkistan'da yapılan yatılı okullara yerleştirdiğini yazdı.
Gazete ayrıca hükümetin sitesinde yayımlanan 'planlama belgesine' göre yatılı okulların sayısının artırılmasına yönelik büyük bir çaba olduğunu da belirtti.
"Amaç Uygur kültüründen uzak bir hayat tarzı ile ülkeye sadakat aşılamak"
Gazete, çocukları bu tarz yatılı okullarda okuyan Uygur ailelerle yaptığı söyleşiler sonucunda da Pekin’in, Uygur çocuklara küçük yaşlarda uyguladığı asimilasyon uygulamalarıyla ‘kendi kültürlerinden oldukça uzak bir hayat tarzı’ aşılamaya çalıştığını iddia etti.
Çocuğu Hotan'da yatılı bir ortaokulda okuyan aile gazete verdiği demeçte, sadece Çince eğitim alan çocuklarının her geçen yıl kendilerinden biraz daha uzaklaştığını hissettiklerini anlatıyor.
Geçtiğimiz aylarda İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Çin yönetimine, ailelerinden zorla kopardığı Uygur ve Doğu Türkistanlı diğer Türk kökenli azınlıklara mensup çocukları derhal teslim etmesi çağrısında bulunmuştu.
"Ailelerinden koparılan Uygur çocuklar teslim edilsin"
Doğu Türkistan'da yaşayan Kazak, Kırgız, Tatar ve diğer Türk kökenli toplumlara atıfla İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin'in 2017'den bu yana 'Terörizmle sert mücadele' adı altında en az 1 milyon Uygur ve Türk kökenli diğer Müslümanları gözaltına aldığı ve yasa dışı siyasi eğitim kamplarına gönderdiğini belirtmişti.
Örgüt ayrıca Çinli yetkililerin gözaltına alınmış ya da toplama kamplarına gönderilmiş ebeveynlerin çocuklarını alarak devlet gözetimindeki çocuk esirgeme kurumlarında ve benzeri yatılı okullarda tuttuğu ifade etmişti.