Uygur bölgesinin valiliğini yaptıktan sonra Ulusal Enerji Kurumu’nun başkanlığına getirilen Nur Bekri’yle ilgili soruşturma, ülke içinde ve dışında şaşkınlık uyandırdı. Bekri, ülkedeki Uygurların içinde bulunduğu sıkıntılı duruma rağmen, Pekin yönetiminin güvenini kazanmış bir isim olarak biliniyordu.
57 yaşındaki Nur Bekri, Ulusal Enerji Kurumu’ndaki başkanlık görevinin yanı sıra, Çin’deki güçlü Ulusal Gelişim ve Reform Komisyonu’nun da başkan yardımcılığını yürütüyordu.
Aksansız biçiminde Mandarin lehçesiyle Çince konuşabilen Bekri, hakkında soruşturma açılmadan birkaç gün önce, Çin adına görüşmeler yapmak için Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunuyordu.
2008-2014 arasında Uygur Özerk Bölgesi’nin valiliğini yapan Nur Bekri, Çin yönetiminin Uygurlara yönelik baskıcı politikalarının “makul ve meşru” olduğunu savunmasıyla dikkatleri çekmişti. Bekri, “Hükümetin politikaları, tamamen halkımızın lehine” yorumunda bulunarak, Uygurlar arasında öfke dalgasına yol açmıştı.
Çin yönetiminin, Uygurları “eğitmek” için sürdürdüğü asimilasyon politikaları, dünya çapında tepkilere neden oluyor. Uygurlar, dinlerini ve kültürlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunurken, Pekin, asimilasyon politikalarının “aşırılığa karşı mücadele” olduğunu savunuyor.
Öte yandan, Uygurların yurt dışında yaşayan temsilcilerinden Dilşad Raşit, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Nur Bekri’nin yaşadıkları, umarım halkımızı Çin yönetiminin uygulamalarına karşı uyandırır. Bekri, Çin’in baskısına yardımcı olarak makamlar kazandı, ama görüldüğü gibi, Uygurlar Pekin yönetimi tarafından asla güvenilir bulunmazlar” şeklinde konuştu.