Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı harekâtını Rakka'ya taşıyıp taşımayacağı sorusuna "Şu anda Rakka'ya yönelik bir operasyon planımız yok" cevabın verdi. Türkiye'nin Uluslararası koalisyon ile birlikle hareket ettiğini de belirten Kalın "Koalisyon güçleriyle beraber El Bab'ı DAİŞ’ten bütünüyle temizlemekte kararlıyız" ifadesini kullandı.
Habertürk'ten Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan (13 Eylül 2016) İbrahim Kalın'ın açıklamalarından bazı bölümler şöyle:
Kerry ve Lavrov arasındaki görüşmeler ilk meyvesini verdi. Bayramda ateşkes olacağı açıklandı. Siz Halep görüşmelerinden bir sonuca varılacağını düşünüyor musunuz? “Suriye’de çözüme her zamankinden daha yakınız” demek fazla mı iddialı olur?
Halep’te çatışmasızlık ortamının sağlanması olumlu bir adımdır ve biz bunu destekliyoruz. Bu, geçici de olsa Halep civarındaki insanların nefes almasını sağlayacaktır. Burada Cumhurbaşkanı’mızın çok büyük gayreti oldu. Obama ve Putin ile ikişer defa görüştü. Ertesi gün Sayın Putin’i tekrar aradı. Yardımlar hem Şam üzerinden hem Türkiye üzerinden gidecek.
Bayramda Türkiye üzerinden yardım mı gidecek?
Evet, Birleşmiş Milletler’in OÇA diye bir birimi var. Onun koordinasyonunda Kızılay ve AFAD hazırlıklarını yaptı. Yiyecek, içecek, okul malzemeleri, oyuncak gibi yardımlar ulaştırılacak. Gerekli hazırlıkları yaptık. Dün akşam (pazartesi akşamı) ilk kamyonlar geçti. Anlaşma bu manada çok olumlu. Bir kişinin hayatı kurtarılsa değerlidir.
Fırat Kalkanı operasyonuyla birlikte bölgede dengeler nasıl değişti?
Şüphesiz birçok denge değişti. Bir kere şunun altını çizmek lazım, darbeden sadece 5.5 hafta sonra Türkiye’nin böyle bir operasyon yapabilmesi bünyesinin sağlamlığını gösterir. Bu operasyon sınırlarımızla Cerablus arasında yaklaşık 90 kilometrelik bir hat arasında konuşlanan DAİŞ teröristlerine yönelik, yani sınır güvenliğimiz açısından çok önemli. İkincisi tabii ki Suriye halkına bir moral oldu. Onlar için mücadele eden, derdiyle dertlenen bir yönetim olduğunu gördüler. 2-3 gündür Cerablus halkı kendi evlerine dönmeye başladı, muhtemelen bu sayı bayramla birlikte daha da artacak. Üçüncüsü Suriye muhalefetine çok büyük moral ve motivasyon oldu. Özellikle Batı’nın son 1.5 yıldır sahada DAİŞ’e karşı etkili mücadele veren tek güç YPG’dir efsanesi çökmüş oldu. Demek ki diğer ılımlı muhaliflere güçlü destek verildiği zaman onlar da DAİŞ’e karşı etkili mücadele verebiliyorlar. Ayrıca terörle mücadele konusunda Türkiye’nin kararlılığını uluslararası toplum bir kez daha görmüş oldu. Bunu G20’de de müşahede ettik. Obama, Putin, Merkel gibi isimler de Sayın Cumhurbaşkanı’mız ile yaptıkları görüşmelerde “Son derece başarılı ve doğru bir operasyon ve biz bunu destekliyoruz” dediler.
Şu an en çok konuşulan El Bab ve Rakka. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama’nın bu konuda işbirliği teklif ettiğini açıkladı. Bunun detaylarını paylaşabilir misiniz?
ABD Türkiye’ye “PYD de Rakka’ya girecek, siz de gelin birlikte IŞİD’e karşı mücadele edelim” derse, Türkiye’nin yanıtı ne olur? Biz daha önce de aynı tutumu sergiledik. Münbiç’in DAİŞ’ten temizlenmesine destek olduk. Operasyonlarına katılmadık ama prensip olarak destek verdiğimizi söyledik. Bir şartımız vardı, PYD oraya girmeyecek ve orada kalmayacak. Aynı şey Rakka için de geçerli. Şu anda bizim Rakka’ya yönelik bir askeri planlamamız yok.
Kesin olarak yok mu?
Şu anda yok. Uluslararası koalisyon ile birlikle hareket ediyor Türkiye.