Türkiye'nin yeni Afganistan misyonuna dair konuşan araştırmacı Galip Dalay, bunun Türkiye'nin jeopolitik gerekçeleriyle ilgisi olmadığını ifade etti.
ABD ile Taliban arasında imzalanan Doha Anlaşması sonrasında Afganistan'daki ABD ordu güçleri, taahhüt edildiği gibi bu ülkeyi terk etme sürecine geç de olsa başlamıştı.
Bugün gelinene süreçte Afganistan çekilmesini yüzde 50'den fazla bir oranda tamamlayan ABD'nin, Ağustos ayı sonuna doğru bu ülkedeki askeri unsurlarının tamamına yakınını tahliye etmiş olması planlanıyor.
Afganistan'da NATO bünyesinde görev yürüten Türkiye ise kısa bir süre önce ilan ettiği yeni bir misyonla, işgal süreci sonrasında Afganistan'da kalmaya devam edebileceğini ABD yönetimine iletti. Türkiye'nin Afganistan'da kalma gerekçesi olarak da "Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'nın güvenliğinin sağlanması" gösterildi.
"Tek gerekçe Erdoğan'ın Biden ile arayı düzeltmek istemesi"
Medyascope'da konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan araştırmacı Galip Dalay, Türkiye'nin yeni Afganistan misyonunun tek gerekçesinin "Erdoğan'ın Biden ile arayı düzeltmek istemesi" olduğunu söyledi.
Dalay konuyla ilgili şunları kaydetti:
"Afganistan'da ABD'nin bıraktığı güvenlik meselesini yüklenmesinin tek bir gerekçesi var, Erdoğan Biden'la arayı yapmak istiyor. Bunun ne Türkiye'nin jeopolitik gerekçelerine, Türkiye'nin ulusal gerekçelerine oradaki şeyi gerekli kılıyor.
Bunun tek bir yanıtı var, yeni dönemde ABD ile pozitif gündem kalmadı. Bu iki jeopolitik alanda Türkiye ABD ile tabiri caiz ise bir yumuşama yaratmak istiyor. Bunlardan bir tanesi Afganistan, diğeri Ukrayna.
Özellikle Afganistan meselesinin, bu yeni dönemde Türkiye'nin buna talip olmasının en önemli hatta yegane gerekçesi, ABD ile, Biden yönetimiyle yeni dönemde ilişkileri biraz daha toparlama isteği görülüyor. Çünkü şu anda Türkiye-ABD ilişkilerinde hiçbir başlıkta bir ilerleme gözükmüyor.
ABD'nin baktığı zaviyelerde, S-400 meselesinde bir ilerleme kaydedilmiş değil. Türkiye'nin Rusya ve Çin'le yakın ilişkilerinde bir ilerleme kaydedilmiş değil.
Kaynak: Mepa News