Dijital, siyasi ve fiziksel alanlarda 'yapay zeka' tehlikesi

"Yapay Zekanın Kötüye Kullanımı" adlı rapor, yapay zekanın en çok fiziksel, siyasi ve dijital alanlarda kötüye kullanıma müsait olduğunu savunuyor.

Yapay zeka, sağlık hizmetlerinden güvenliğe, yönetimden ekonomiye kadar hayatımızdaki her şeyi olumlu yönde iyileştirme gücüne sahip.

Cambridge Üniversitesi, yapay zeka araştırma şirketi OpenAI ve farklı kuruluşlarda çalışan bir takım uzmanın oluşturduğu Yapay Zekanın Kötüye Kullanımı raporu, yapay zekanın istismar edilebileceğini savunuyor.

Rapor, yapay zekanın kötüye kullanıma en fazla müsait olduğu üç alanı fiziksel, dijital ve siyasi olarak belirliyor ve yapay zeka saldırılarının nasıl gerçekleşebileceğine dair çeşitli senaryoları öne seriyor.

Uzaktan yönetilebilen araba kazaları

Yapay zekayla ilgili en büyük kaygılardan birisi, otonom araçların hacklenerek insanlara karşı fiziksel saldırılar düzenleyecek bir silah haline getirilmesi.

Raporda “Eğer birden fazla robot, merkezi bir sunucuya bağlı tek bir yapay zeka sistemi tarafından veya aynı yapay zeka sistemleri tarafından kontrol edilirse ve aynı komut verilirse, o zaman tek bir saldırı birden fazla olaya neden olabilir.” ifadesi kullanılıyor.

Profesör Dr. Peter Stone, rapordaki uyarıların ciddiye alınması gerektiğini, ancak bu durumun otonom araçlara özel bir durum olmadığını belirtti. Dr. Stone “Eğer bugün biri bütün bir şehrin trafik ışıklarını aynı anda yeşile çevirse, felaket kaçınılmaz olur. Elektrik şebekemizin merkezi halde olması, bizleri büyük ölçekli elektrik kesintilerine karşı savunmasız kılıyor."

Gelişmiş kimlik hırsızlığı

Gelecekte, bir kişiye ait kişisel bilgilere erişim neredeyse tamamen yapay zeka tarafından gerçekleştirilebilir.

Yapay zeka geliştikçe dolandırıcılığın ya da kimlik hırsızlığının daha etkili hale geleceğine dikkat çeken raporda “Bu saldırılarda, insanların halledemeyeceği bazı görevleri herhangi bir insandan daha başarılı şekilde tamamlayabilmek için yapay zeka kullanılabilir.” ifadesi geçiyor.

Eğer kimlik hırsızlığı olaylarında kullanılan mesaj üretimi yapay zeka tarafından halledilebilirse, bu şekilde kandırılan insanların sayısı artabilir. Yapay zeka, bir kişinin iletişim kurduğu insanların yazma şeklini taklit ederek dolandırıcılığın tespitini zorlaştırabilir.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Robotik Profesörü Nourbakhsh, “Dolandırıcılar çeşitli sahtekarlıklarla insanların parasını almak için hep daha karmaşık yöntemler buldukları gibi, gücünü yapay zekadan alan kötü niyetli aktörler de verilerimizi elde etmek için sürekli olarak yeni yollar arayacak.” diyor.

Kamuoyunu yönlendirme

Botlar ve yapay zeka tarafından üretilen sahte haberler ve videolar, siyasetten medyaya kadar toplumun tüm katmanlarını bozarak kamuoyu üzerinde büyük etkiye sahip olabilir. Sosyal medya botlarının sahte haber yayacak şekilde kullanılması, 2016’da yapılan ABD Başkanlık seçimi kampanyasında görülmüş bir durum.

Rapor, iyi eğitilmiş botların siyasi partiler için stratejik üstünlük oluşturabileceğini ve düşük güven toplumlarında büyüme fırsatı bulan yapay zeka propaganda makineleri gibi işleyebileceğini öne sürüyor.

Raporda geçen ifadelere göre yapay zeka sistemleri sadece metin değil, fotoğraflardan neredeyse ayırt edilemeyen yapay görüntüler üretebiliyor. 


Riskleri minimazile etmek

Tüm bu tehlikelere karşılık uzmanlar ortaya dört adet önemli tavsiye sunuyor:

1. Yapay zekanın kötüye kullanımı konusunu anlamak ve hazırlıklı olmak için siyasiler ve teknik uzmanlar birlikte çalışmalı.

2. Yapay zeka pek çok olumlu uygulamaya sahip olsa da bu, ikili yönlü bir teknoloji. Dolayısıyla uzmanlar ve mühendisler yapay zekanın kötüye kullanımı hakkında dikkatli olmalı ve ileriye yönelik önlemler almalı.

3. Örnek uygulamalar, kötüye kullanım riskleriyle baş etmek zorunda kalınan (bilgisayar güvenliği gibi) disiplinlerin tarihine bakılarak öğrenilmeli.

4. Yapay zekanın kötüye kullanımının risklerini hafifletme ve önleme işiyle ilgilenen kişilerin sayısı artmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Google, yapay zeka konusunda ABD ordusuna yardım ediyor
Güvenliğiniz için Facebook ayarlarınızı değiştirin
"Adamsan silersin" dendi, Elon Musk Facebook hesaplarını sildi

Haberler Haberleri