Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur bir kadın olan Heyrinisa Memet, 2014 yılında "gençlere Kuran öğreterek Çin'i bölmeye çalıştığı" gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına mahkum edildi.
Heyrinisa Memet'in hapis cezasını tamamladıktan kısa bir süre sonra, bu yılın ortalarında 14 yıl daha hapse mahkum edildiği bildirildi.
40'lı yaşlarının ortasındaki Heyrinisa Memet, 2014 yılında Doğu Türkistan'da yaşanan olayların ardından gerçekleştirilen tutuklamalar sırasında gözaltına alınmıştı. Memet'in serbest bırakılmasından birkaç gün sonra tekrar mahkum edildiği belirtildi.
Memet ile birlikte aynı köyden iki kişi daha, kısa bir süre önce serbest bırakılmalarının ardından yeniden hapsedildi.
Yerel yetkililer, Çin yönetiminin Memet'i ilk kez 22 Mayıs 2014'te Urumçi'de düzenlenen bir saldırı sonrasında hapsettiğini belirtti. Saldırılarla bir ilgisi bulunmayan Memet, bölgedeki komşularının ricası üzerine gençlere Kur'an-ı Kerim öğretiyordu.
Çin Doğu Türkistan'da bir milyondan fazla Müslüman Uygur Türkü'nü toplama kamplarında tutuyor.
Bölgede uygulanan baskı ve asimilasyon politikalarının son dönemde daha fazla arttığı belirtiliyor.
Doğu Türkistan
Çin kontrolü altındaki Doğu Türkistan'da başta Uygurlar olmak üzere Türk asıllı Müslüman halklar Pekin yönetiminin baskısı altında yaşıyor.
Doğu Türkistan uzun süredir Çin'in baskı ve soykırım politikalarıyla gündeme gelen bir bölge olarak öne çıkıyor.
30 milyonu aşkın Müslüman Türk'ün yaşadığı Doğu Türkistan'da Çin'in baskı politikaları uzun yıllardır devam ediyor. Bu baskılar son dönemde artmış vaziyette.
Çin bölgede çok sayıda Müslümanı toplama kamplarına atarak onları "yeniden eğittiğini" ifade ediyor. Kamplarda tutulanlar işkence ve kötü muamelelere maruz kalıyor.
Doğu Türkistan'da tarihi camiler ve diğer İslami yapılar yıkılıyor. Ayakta kalan camiler ise Komünist Parti'nin propaganda merkezlerine çevrilmiş durumda. Ezan ve dualar içerisine dahi Komünist Parti ve Çin devletine övgüler yerleştiriliyor.
Bölgede namaz, oruç, tesettür, sakal, Kur'an okuma gibi İslami uygulamalar; kısıtlamalar ve yasaklarla karşı karşıya. Bölge halkı İslami bir yaşantıya sahip olmaları halinde devlet tarafından takip altına alınıyor ve hapsediliyor, toplama kamplarına gönderiliyor.
Çin'in baskılarından kaçan birçok Doğu Türkistanlı, dünyanın çeşitli bölgelerine dağılmış halde. Bu kişiler de her an Çin'e iade edilme tehlikesi altında hayatlarına devam etmeye çalışıyor. Çin, bölgeyi terk edenlerin ailelerini tutuklayarak onları geri dönmeye zorluyor.
Kaynak: Mepa News