Yetkililer özellikle sosyal medya üzerinden çocuklarla ilgili toplanan veriler doğrultusunda yapılan reklam kampanyalarının büyük risk taşıdığını belirtiyor.
İngiliz tıp dergisi Lancet'in yayımladığı bir makaleye göre, 0-18 yaş arası bebek, çocuk ve ergen sağlığı alanında 20 senedir devam eden ilerleme sona erdi ve şu anda yeni nesil mevcut sorunlar sebebiyle tehdit altında yaşıyor.
Lancet bu araştırma için Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çerçevesinde dünyanın dört bir yanından gelen 40 bağımsız çocuk sağlığı uzmanından oluşan bir kadronun hazırladığı verileri değerlendirdi. Bu verilerde 180 ülkede yeni nesille alakalı sağlık, beslenme ve eğitim gibi araştırma sonuçları yer aldı.
Ancak bu kapsamda sadece Norveç, Güney Kore, Hollanda ve Fransa gibi gelişmiş ülkeler ilerleme kaydetti.
Fakir ülkeler iklim değişikliğinden daha fazla etkileniyor
Buna göre iyi ekonomiye sahip ülkeler gelir eşitsizliği, karbondioksit salınımı gibi konularda gelişme endeksinde üst sıralarda yer alsa da sürdürülebilir ekolojiye katkılarından bakımından oldukça düşük puanlara sahip. Buna mukabil fakir ülkeler karbondioksit salınımı oldukça düşük seviyede olmasına rağmen iklim değişikliğinden en çok etkilenen yerler olarak göze çarpıyor.
UNICEF Sağlık Departmanı Başkan Yardımcısı Stefan Swartling Peterson, bu gelişmelerin özellikle çocukları ve yeni nesilleri olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Peterson, "Çocuklara sağlıksız bir yaşamın reklamını yapmak ya da sosyal medyada çocuklarla ilgili verilerin toplanarak bunların yine reklam amaçlı kullanılması oldukça olumsuz bir durum yaratıyor. Bunun yanında toplumlar arasında gelir eşitsizliği giderek artıyor ve çocuklar bu kitleler içerisinde yaşıyor. Toplumlar arasında açılan bu fark, daha fazla çocuğun fakirlik içerisinde büyümesine sebep oluyor." diyor.
Hava kirliliği ve iklim değişikliği çocukları derinden etkiliyor
WHO ve UNICEF komisyon kurulu üyelerinden Helen Clark ise çocuk sağlığının özellikle hava kirliliği ve yoğun iklim değişikliklerinden büyük oranda etkilendiğini belirtiyor. Clark, "Eğer küresel ısınma 2100 yılına kadar 4 derecelik eşiği geçerse, yükselen okyanus seviyesi, sıcak hava dalgaları, salgın hastalıkların giderek yayılması ve kötü beslenme birçok çocuğun hayatını büyük oranda riske atacak. Ülkeler çocuklarının ve yeni nesillerin sağlık koşullarını yeniden değerlendirmek ve onlara miras bırakacakları dünyayı korumak zorunda."
UNICEF ve WHO verilerine göre yanlış beslenme sonucu dünya üzerinde bulunan obez çocuk sayısı 40 sene içerisinde yaklaşık 12 kat artış gösterdi. 1975 yılında bu rakam 11 milyon iken, şehirlere yapılan göç, hava kirliliği, spor yapmama ve dengesiz beslenme gibi nedenlerle 2016'da 124 milyona çıktı.
Aynı kurumların verilere göre dünya üzerindeki çocuk ve ergen nüfusunun yüzde 10 ile 20'sinde de zihinsel rahatsızlıklar görülüyor.