Geçtiğimiz Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde patlak veren yeni tip koronavirüs sebebiyle dünya üzerinde 178 bini aşkın kişi hayatını kaybederken, 2 buçuk milyondan fazla insana ise virüs bulaştı.
Dünya üzerinde 178 bin 658 kişi virüs sebebiyle hayatını kaybetti. 45 bin 343 ölü sayısı ile dünyada ilk sırada yer alan ABD'yi 24 bin 648 ölüm ile İtalya, 21 bin 282 kişi ile İspanya, 20 bin 279 ile Fransa ve 17 bin 337 ile İngiltere takip ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dün, koronavirüsün yayılması konusunda Asya-Pasifik bölgesi ülkelerine uyarıda bulunarak, hastalıklara dikkat edilmemesi durumunda bölgenin yeni bir krizle karşı karşıya kalabileceğini kaydetti.
DSÖ Batı Pasifik Bölgesinden Sorumlu Direktörü Takeshi Kasai, koronavirüsle mücadele için bölgedeki milyonlarca insanı etkileyen kronik ve akut hastalıklarının tedavisi ve aşı geliştirme gibi diğer sağlık hizmetlerinin durdurulmaması gerektiğini bildirdi.
Kasai, örgütün Manila'da bulunan merkezinde düzenlendiği basın toplantısında, koronavirüs aşı programlarının durdurulması durumunda, bölgenin yeni bir krizle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Kasai açıklamasında, aşılama oranlarının düşmesiyle, uzun süredir kontrol altında olan bulaşıcı hastalıkların artacağına veya geri döneceğine dikkati çekti.
Direktör ayrıca, diğer sağlık hizmetlerinin zayıflatılması durumunda insanların hayatlarının tehlikeye atılabileceğini kaydetti.
Kasai ayrıca Asya Pasifik bölgesi hükümetlerinden, koronavirüsü içeren çabalardan ödün vermemeye, vatandaşların sağlığının korunması, ekonomik ve sosyal yaşamın geri dönüşünü dengeleyen uzun vadeli stratejiler geliştirmek için çalışma talebinde bulundu.
Diğer yandan Almanya'daki Robert Koch Enstitüsü, koronavirüs aşısı bulunmadan hayatın normalleşmeyeceğini söyledi. Robert Koch Enstitüsü Başkan Yardımcısı Lars Schaade konuyla ilgili yaptığı açıklamada, virüsün birmediğini vaka sayısının takrardan artabileceğini aktardı. Berlin'de düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Schaade, ülke genelinde alınan Kovid-19 önlemlerine uyulmasını isteyerek, "Ancak durum hala ciddi. Görünürde salgının sonu yok, yani virüs gitmedi" açıklaması yaptı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu önceki gün 193 üyenin oy birliğiyle, koronavirüs salgını için gelecekteki aşılara adil erişim çağrısında bulunan bir karar aldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bu süreçte son günlerde ABD'nin saldırısına maruz kalan DSÖ'nün kritik liderlik rolüne vurgu yaptı.