Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde video konferans yoluyla düzenlenen basın toplantısında, "Salgının dünya genelinde görünümüne bakıldığında, vakaların yüzde 90'ı Avrupa ve ABD'den geliyor. Dolayısıyla kesinlikle henüz zirveyi görmüyoruz" diyerek, dünyanın aşı bulunması için 12 ay veya daha uzun süre beklemesi gerektiğini vurguladı.
Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yürütülen bir istatistiğe göre, teyit edilen koronavirüs vaka sayısı dünya çapında iki milyonu aştı.
ABD, yüzde 33'lere varan vaka sayısı ile dünyada ilk sırada yer alırken, onu İspanya, İtalya ve Çin izliyor. 130 bini aşkın vakanın bulunduğu Almanya beşinci sırada yer alırken, ABD'de 26 bin kişi virüs sebebiyle hayatını kaybetti. Araştırmacılar koronavirüs sebebiyle Avrupa'da kaydedilen ölümlerin yaklaşık yarısının huzurevlerinde meydana geldiğini, ancak birçoğunun resmi verilere dahil olmadığını söylüyor.
Londra'daki Ekonomi Okulu'ndan bir araştırma ekibi, beş Avrupa ülkesindeki bakım evlerindeki yaşlılar için koronavirüsten ölümlerin Belçika'da % 42 ile İspanya'da% 57 arasında değiştiğini tahmin ediyor.
Avustralya'dan DSÖ'nün hayvan pazarlarının açılmasına destek vermesine tepki
Diğer yandan Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Dünya Sağlık Örgütü'nün, yeni tip Kovid-19'un ilk kez görüldüğü Çin'in Wuhan şehrinde hayvan pazarlarının yeniden açılmasına destek vermesini eleştirdi. Morrison konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada, virüsün ortaya çıktığı pazarların yeniden açılmasını desteklemenin "akıl sır erdirilemez" olduğunu söyledi.
Morrison açıklamasında, "Dünyayı bu virüs türlerinin potansiyel salgın kaynaklarına karşı korumamız lazım. Bu birçok kez yaşandı. Bu karar karşısında tamamıyla hayrete düştüm" ifadesini kullandı.
Öte yandan DSÖ geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, yeterli tesisler, uygun düzenleme ve gerekli sağlık uygulamalarının yerine getirilmesi halinde gıdaların nemli pazarlarda güvenli bir şekilde satılabileceğini bildirmişti.