Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından yayımlanan son raporda yer alan ve dünya ticaretiyle ilgili farklı kriterlerin değerlendirilmesiyle hesaplanan birleşik göstergenin üçüncü çeyrekte ortalama 95,7’ye düşmesi öngörülüyor.
DTÖ’nün hesaplamalarına göre, 100'ün altında bir gösterge ticarette trendin altında büyüme sinyalleri olarak yorumlanıyor. Buna göre, 2019 yılı üçüncü çeyreğinde gösterge, ihracat siparişlerinde 97.5, uluslararası hava nakliyesinde 91.4, otomobil üretimi ve satışınde 93.5, elektronik parçalarda 90,7 ve tarım, ham maddede 97’de 100’ün altında seyredecek. Bu göstergelerin içinde sadece konteyner liman çıkışı 99 ile 100’e yaklaşıyor.
Ticaret savaşlarının olumsuz etkisi
DSÖ’ye göre, küresel ticaret 2019 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın ilk çeyreğine göre sadece yüzde 1,9 artış gösterdi. 2018 yılının ilk çeyreğindeki artışın, 2017’ye oranla yüzde 4 artış gösterdiği dikkate alındığında, küresel ticaretteki büyümenin son bir yıl içindeki düşüşü açıkça gözler önüne seriliyor.
Bu yılın ilk çeyreğindeki küresel ticaret göstergeleri, son 9 yılın en düşük seviyesinde seyretmişti. Birleşik gösterge, 2010 yılı Mart ayından bu yana ilk kez 2019 yılının ilk çeyreğinde 96,3’e düşmüştü. 2019 yılının ikinci çeyrek rakamları ise henüz açıklanmadı.
Küresel ticaretteki son dönemde yaşanan gerginliklerin sürmesinin, bu durumu daha kötüleştirebileceği uyarısı yapan DTÖ, daha önceki bir yazılı açıklamasında, “Ticaretteki süregelen ivme kaybı, ticaretteki gerginliklerin acilen azaltılması ihtiyacını ortaya koyuyor. Aksi takdirde, devam eden siyasi riskler ve finansal dalgalanmalarla birlikte bu durum ekonomik krizin habercisi olabilir” ifadesini kullanmıştı.