Küresel ekonominin önde gelen 13 ülkesi, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) çatısı altında Kanada'da bir araya gelerek ABD'nin Donald Trump önderliğinde ticaret savaşları başlatmasının, organizasyonun geleceğini tehlikeye soktuğunu ve örgütte reform yapılması gerektiğini açıkladı.
Ottawa'daki toplantıya Avustralya, Japonya, Norveç, Güney Kore, İsviçre, Kanada ve Avrupa Birliği'ni temsil eden bir heyetin yanı sıra ekonomisi gelişmekte olan Meksika, Brezilya, Şili, Kenya, Yeni Zelanda ve Singapur katıldı. Toplantıya ABD ve Çin gibi büyük ekonomiler herhangi bir temsilci göndermedi.
Bir gün süren zirvede 23 yıllık organizasyonun, yükselen gümrük tarifleriyle tehlikeye girdiği belirtilirken küresel ekonominin karşılaştığı diğer zorluklar ele alındı.
Kanada ve Avrupa Birliği yetkilileri, DTÖ'ye ait karar verici hakimlerin sayısını artırarak sistemde tartışmalara yol açan kanunların ve anlaşmazlıkların azaltılması gerektiğini ortaya koyarken, bazı yasaların da değiştirilerek yeniden yapılandırılması gerektiği bildirildi. Zirvede ayrıca bazı sanayilere yapılan devlet yardımları, devlet şirketlerinin yapısı, teknoloji transferi gibi daha önce Washington yönetimin Çin Halk Cumhuriyeti'ne avantaj sağlayan kanunların bir kez daha ele alınması gerektiği kabul edildi.
"ABD ve Çin yoksa reform ne işe yarar?"
Avrupa Birliği Ticaret Komisyoneri Cecilia Malmstrom bu ilk zirveyle önemli bir adım atıldığını belirterek, "Bu toplantıyla Dünya Ticaret Örgütü'nün önemini ortaya koymaktan ziyade, sağlam adımlar atılmalıdır" diye konuştu. Kanada Maliye Bakanı Jim Carr ise yaptığı açıklamada "ABD ve Çin olmadan DTÖ'nün yaptığı reformların anlamını yitireceğini" belirtti.