Mepa News, "Dünyada Ramazan" serisinin altıncı bölümünde Almanya'da Ramazan ayının nasıl geçtiğine ilişkin özel bir röportaj gerçekleştirdi.
Almanya'da imamlık görevini sürdüren Ömer Badem, ülkede Ramazan'ın nasıl geçtiğine ilişkin sorularımızı yanıtladı.
- Almanya'da Ramazan ayı nasıl geçiyor?
Hamd alemlerin sahibi Allah azze ve celle'ye, salat ve selam onun son elçisi olan Hz. Muhammed'e, onun ailesine, ashabına ve tüm peygamberlerin üzerine olsun.
Selamün aleyküm değerli kardeşlerim. Takriben 2 senedir Almanya'da yaşayan biri olarak, koronavirüs pandemisi sebebi ile getirilen yasaklardan dolayı Ramazan ayı biraz mahzun geçmekte.
Lakin her ne kadar yasaklar uygulanıyor olsa da, içimizdeki Ramazan anlayışı bizi Ramazan ayından istifade etmekten mahrum bırakmıyor, bırakamaz da.
- Bölgenizde bir Ramazan havası var mı? Ramazan'ın gelişi sizi ve çevrenizi nasıl etkiledi?
Elbette belirli bir Ramazan atmosferi var.
Ancak pandemi dönemi öncesine ait Ramazan videolarını izlediğimizde de görüyoruz ki, pandemi döneminde Ramazan ayı biraz sönük geçiyor.
Önceki Ramazanlarda camimizde Müslümanlara verilen iftarlar, onlar ile kılınan teravihleri, hatta beraberce yapılan sahurları görünce, açıkçası ben de pandemi sonrasında bir Ramazan ayı geçirmeyi özlemle bekliyorum.
- Müslüman olmayan bir ülkede Ramazan'ı geçirmek nasıl bir his?
Müslümanların çoğunlukta olmadığı bir ülkede bulunduğumuzdan, doğal olarak camilerin dışında Ramazan atmosferi göremiyoruz. Bu atmosferi sadece kendimizde ve özellikle camilerimizde yaşayabiliyoruz.
Dışarı çıktığımızda insanların yemek yemek şöyle dursun çok ciddi manada alkol tükettiğini müşahede edebiliyoruz, bu durum da gayrimüslim olan bir memleket için doğal.
Burada şu da dikkatimi çekiyor. Tıpkı Türkiye'de iftar vaktinde sokaklarda insanları bulamadığınız gibi, insanların iftar için yahut yemek için evlerinde oldukları gibi, burada da iftar vaktinde insanları ve arabaları hareket halinde göremiyorum. Bu da sanki tüm insanlar evlerinde iftar açıyor gibi bir hava veriyor açıkçası.
Badem'in kamerasından Almanya'da bir namaz vakti
- Almanlar bölgedeki Müslümanların Ramazan'ı yaşama tarzından etkileniyor mu? Sizlere bu konuda soru soranlar oluyor mu?
Almanlardan genel olarak şunu görmüş bulunuyorum. Gerek Ramazan ayında gerekse bayramlarımız geldiğinde bizi tebrik etmeyi ihmal etmiyorlar. İyi niyetlerini her zaman söylüyorlar.
Buradaki Müslümanlar da pandemi dönemi öncesinde iftarlarına Almanları davet ediyorlardı. Hatta şunu paylaşmak isterim. Ramazan ayında oruç tutan bir kardeşimiz mide rahatsızlığı yüzünden oruç tutmamış. İş arkadaşı olan bir Alman onun yemek yediğini görmüş ve ona "Bugün Ramazan değil mi, sen oruçlu değil misin?" demiş. Bu şekilde anlıyorum ki Almanlar Müslümanların Ramazan ayını idrak etmişler.
- Türkiye'deki Müslümanlara ve dünyadaki tüm Müslümanlara ne söylemek istersiniz?
Türkiye'de yaşayan Müslümanlara şunu söylemek istiyorum. Müslüman bir toplumda yaşamanın kıymetini bilmeliler. Türkiye'deki ve dünyadaki tüm Müslümanlardan, bizlere dualarını eksik etmemelerini diliyorum.
Kaynak: Mepa News