1850 yılından itibaren ortalama 1 ºC (Santigrat derece) olan küresel ısınmadaki artış, 2030'dan itibaren 1.5 derece ve üzerine çıkma eğiliminde. Bu engellenemezse, düşük rakımlı bazı ada ülkelerinin yok olması dahil dünyayı görülmemiş doğal felaketler bekliyor. Bunu engellemek için karbon salınımının 2050 yılında sıfıra düşürülmesi dahil, ülkelerin bir dizi acil önlem alması gerekiyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Küresel Isınma Özel Raporu'na göre dünya sıcaklığındaki artışı 2015 Paris Anlaşması'nda "2 derecenin altında ve 1.5 derecede sınırlama" hedefine 2030-2052 yılları arasında ulaşıyor ve bu tarih aralığından itibaren de artış eğilimini sürdürüyor.
Rapora göre ekolojik sistemler, doğal alanlar ve yerleşim yerleri üzerindeki birçok kalıcı hasarın önlemesi için küresel ısınmayı 1.5ºC ile sınırlandırmak gerekiyor.
"Paris Anlaşması yetersiz"
Bu da tarımsal üretim ve enerji ile sanayileşme, inşaat, ulaşım ve kentleşme politikalarında köklü ve hızlı dönüşümleri gerektiriyor. Bunun için de ülkelerin Paris Anlaşması'nda sunduğu taahhütlerden daha fazlasını yapmaları gerekiyor.
IPCC Çalışma grubu yöneticilerinden Jim Skea, bu konuyla ilgili olarak, 1.5 derece hedefini tutturmanın bilimsel açıdan mümkün göründüğünü ancak bunun için ülkelerin küresel ısınma ile mücadelede şimdiye kadar üstlendiklerinden çok daha fazlasını yapmaları gerektiğini söyledi.
"Elektrik enerjisinin yüzde 70 ila 85'i yenilenebliir kaynaklardan sağlanmalı"
Örneğin, 2050 yılına kadar küresel düzeyde arz edilen elektrik enerjisinin yüzde 70 ile 85 arasında yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmesi de 1.5 derece artış hedefine ulaşmak için gerekli görülen önlemlerden biri. Bu oran şu anda yüzde 25 düzeyinde.
Rapora göre küresel ısınma artışındaki hedef 1.5 derecede tutulabilirse, küresel deniz seviyesindeki artış da 2100 yılına kadar, bu artışın 2 dereceye çıkması halinde öngörülenden 0.1 metre daha düşük olacak. Bu da ada ve sahillerde yerleşik halkların iklim değişikliği karşısında daha güvende olmalarını sağlayacak.
BM raporunu 41 ülkeden 91 uzman kaleme aldı
Güney Kore’nin Incheon şehrinde yapılan basın toplantısı ile kamuoyuna duyurulan IPCC raporu, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) davetiyle 40 ülkeden 91 uzman tarafından kaleme alındı.
Paris’te 5 Ekim 2015 tarihinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 195 ülke tarafından imzalanan ve sera gazı salınımlarını azaltmayı hedefleyen Paris Anlaşması 4 Kasım 2016'da yürürlüğe girdi.
Küresel ısınma konusundaki anlaşma, yüzyılın ikinci yarısına kadar küresel ortalama sıcaklığı en az 2.0 derece azaltmayı ve fosil yakıt kullanımını devreden çıkarmayı hedefliyor.