Filipinler'de Kongre, Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti ve çevresindeki adalara özerklik tanınmasını öngören Bangsamoro Temel Yasa Tasarısı'nı 31 Mayıs'ta onaylamıştı. Tasarıyı Başkan Duterte'nin 23 Temmuz'da imzalaması bekleniyordu.
Yasayı Temsilciler Meclisi'nin de onaylamasının ardından Duterte dün yaptığı açıklamada "tasarıyı imzalamam için bana 48 saat verin" dedi. İHH İnsani Yardım Teşkilatı'nın önde gelen isimlerinden Hüseyin Oruç sosyal medyada yaptığı açıklamada Duterte'nin ulusa sesleniş konuşmasında "Savaş seçeneklerimizden değil, Müslüman kardeşlerime hak ettikleri barışı vereceğim." diyerek yasayı imzalama sözü verdi.
Oruç, Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri Hacı Murad İbrahim'in de konuya ilişkin yaptığı açıklamayı aktardı. Oruç'un ifadesine göre grubun lideri "Hayatım mücadeleyle geçti, insan olarak emekli olmak isterim ama çok iyi biliyorum ki yapmamız gereken daha çok iş var. Azınlık olarak yaşamanın ne demek olduğunu en iyi biz biliriz, bu nedenle Bangsamoro'da yaşayacak azınlıkların haklarına saygı gösterilecek. Azınlık olarak yaşamanın ne demek olduğunu en iyi biz biliriz, bu nedenle Bangsamoro'da yaşayacak azınlıkların haklarına saygı gösterilecek. Şimdi önümüzde Referandum var, 40 yıllık mücadelemizde karşılaştığımız birçok olayda olduğu gibi bunundan üstesinden geleceğiz." ifadelerini kullandı.
Filipinler'de yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan savaşın ardından Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ile Filipinler hükümeti 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması'nı imzalamıştı.
MİKC, barış anlaşması kapsamında güneyde Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti ve çevresindeki adalara özerklik tanınması öngörülen Bangsamoro Temel Yasa Tasarısı önerisini geçen yıl Temmuz ayında Devlet Başkanı Roderigo Duterte'ye iletmişti.
Kaynak: Mepa News, Anadolu Ajansı