Al Jazeera Türk'ün haberine göre; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi için bulunduğu Çin'den Türkiye'ye dönmeden önce basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptıkları görüşme de Türkiye'nin 13. gününe giren Fırat Kalkanı Harekâtı soruldu. Erdoğan, Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu güçlerini kastederek ılımlı muhaliflerle birlikte Azez-Cerablus hattının birleştirildiğini ve bu bölgeden IŞİD'in temizlendiğini söyledi. Erdoğan, "O bölgenin süratle uçuşa yasak bölge haline getirilmesi için çalışıyoruz. Sayın Obama’ya da, Putin’e de teklifim budur, koalisyon güçleriyle bu sağlanabilir. Mutabakat halindeyiz, süreci de böylece çalıştırıyoruz" dedi.
"Suriye'nin kuzeyindeki bu operasyonlarımız, Suriye'nin toprak bütünlüğüne Türkiye'nin bir müdahalesi değil, tamamıyla ilk etapta Cerablus bizim sınırımızdır. Cerablus'tan maalesef aylardır bizim topraklarımıza roketatarlarla atışlar yapılmaktadır. İşte en son bir düğünde ne yazık ki 14 yaşındaki bir çocuğun bedenine bombalar bağlanmak suretiyle düğünde patlatılmış ve bunun neticesinde 56 kişi ölmüştür, 100'e yakın da yaralı var. Bu ailelerin yaralılarını ziyaret ettim, hallerini gördüm. Dayanılır, katlanılır bir şey değil. Bu olay bizim için kesin bir başlangıç olmuştur.
Cerablus'a Suriye'deki Cerablus'un halkı olan ılımlı muhaliflerle beraber girdik ve o ılımlı muhaliflerle beraber girmek suretiyle Cerablus'tan DAİŞ'i atmış olduk. Şu anda Cerablus'ta DAİŞ yok, tamamıyla boşaltıldı oralar. Şimdi oraya Cerablus'un kendi insanı yerleşti. Nüfusu yaklaşık 100 bin olan Cerablus sakinleri, artık güle oynaya çocuklarıyla oraya yerleşmiş durumdalar. Bu arada yeni bir hamle de Kilis’in karşısında Çobanbey, Rai denilen bir bölge var. Oradan da girerek, yine ılımlı muhaliflerle girmek suretiyle 90 kilometrelik bölge de DAİŞ’ten temizlendi. Buralar Fırat’a kadar temizlenmiş durumda. Gerek bizdeki bulunan Suriyeli vatandaşlar, gerekse de iltica etmek isteyenler daha rahat bir şekilde orada yaşama imkânı bulacaklar. O bölgenin süratle uçuşa yasak bölge haline getirilmesi için çalışıyoruz. Sayın Obama’ya da, Putin’e de teklifim budur, koalisyon güçleriyle bu sağlanabilir. Mutabakat halindeyiz, süreci de böylece çalıştırıyoruz."
Erdoğan'a, "Suriye’deki savaş konusunda Çin ve Türkiye arasında işbirliği var mı?" diye de soruldu. Erdoğan bunun üzerine şunları söyledi:
"Tabii ki Çin ile de görüşmelerimiz oluyor ancak fiili olarak bir işbirliği Çin ile söz konusu değil. Bölgede koalisyon güçleri ile bir işbirliğimiz var. Bunlar da daha çok NATO ülkelerinden oluşuyor. Rusya ile de özellikle Halep bölgesinde bir işbirliği çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Bir an önce bölgede bir ateşkesin ilân edilmesi için çalışmanın içerisindeyiz. ABD, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanlarımız çalışıyor. Kurban Bayramı öncesi bu ateşkesi temenni ederim sağlamak suretiyle Halep’i bu bombardımandan kurtarırız. Yaşam mücadelesi verenlere Kızılay ile yardımlarımızı ulaştıralım istiyoruz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından diğer satır başları şöyle:
"Mülteci sorunu konusunda maalesef iyi bir sınav verilemedi, hâlâ da verilemiyor. Topraklarında 3 milyon mülteciyi barındıran Türkiye bu konunun en önemli muhataplarından biri."
"Antalya’daki zirvede Suriye’de 95 km uzunluğunda 40 km genişliğinde bir güvenli bölge oluşturulması gerektiğini tüm liderlere ısrarla söyledik."
"Suriye krizi yeni ülkelerin sahaya inmesiyle içinden çıkılmaz bir hâl almıştır. Suriye krizi, bir yandan ülke içinde can kayıpları ve terör örgütlerinin faaliyetleri, diğer yandan da tetiklediği sığınmacı dramıyla dünyanın kanayan yarası olmayı bugün de sürdürüyor. Batı ülkelerinin bilhassa sığınmacı sorununda takındıkları güvenlikçi ve hatta ırkçı tavır insanlık adına utanç vericidir. Şu an itibarıyla Suriye'de öldürülenlerin sayısı 600 bini aşmıştır. 600 bin insanın öldürüldüğü bir yerde hâlâ katil Esed'in görevinde kalmasını, durmasını savunmak bana öyle geliyor ki insanlık adına bizler için utanç vericidir."