Ermenistan bugün meclis seçimlerini gerçekleştiriyor.
Son olarak 9 Aralık 2018'de meclis seçimlerine giden Ermenistan'da Dağlık Karabağ yenilgisiyle başlayan siyasi kriz sonucu erken seçime gidilmesi kararlaştırılmıştı.
9 Aralık 2018'de Batı yanlısı ve Rusya'ya mesafeli, önceki politikacılardan daha az Ermeni milliyetçisi olan Nikol Paşinyan liderliğindeki Sivil Sözleşme %70,4 oyla büyük bir seçim zaferi kazanıp tek başına iktidara gelmişti.
Paşinyan'ın bu seçim zaferi, 1998'den beri 20 yıldır Ermenistan'da devam etmekte olan Batı'ya mesafeli, Rusya'ya yakın ve ileri derecede Ermeni milliyetçisi dönemin sonu olarak görülmüş, Rusya'yı rahatsız etmişti.
Fakat Dağlık Karabağ yenilgisiyle süreç tersine döndü. Resmi kaynaklara göre nüfusu 2,9 milyona, gayri resmi kaynaklara ise daha aşağılara düşen Ermenistan savaşta binlerce asker kaybetti. Savaşın akabinde Nikol Paşinyan'ın imzaladığı anlaşma, Paşinyan'ın seçmen kitlesinin çoğunu Paşinyan aleyhine geçirirken, Paşinyan erken seçim kararı almak zorunda kaldı.
Seçimlerde sonuç ne olacak?
Seçimden tek başına bir partinin iktidarının çıkması beklenmiyor.
Seçimin büyük ölçüde Paşinyan'ın Sivil Sözleşme'si ile 1998-2008 dönemi Ermenistan cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın Ermenistan İttifakı arasında geçmesi bekleniyor.
Dağlık Karabağlı bir Ermeni olan Koçaryan, Paşinyan'a göre daha sert bir Ermeni milliyetçisi ve Rusya'ya yakın bir isim olarak biliniyor. Dağlık Karabağ yenilgisinin ardından değişen ülke içi siyasi atmosferden yararlanmak isteyen Koçaryan Ermenistan İttifakı'nı kurarak aktif politikaya dönmüştü.
İki partiden hangisi seçimi önde tamamlarsa tamamlasın, arada büyük bir fark olması beklenmiyor. Bir koalisyon hükümeti kurulacağı, kurulamazsa yeniden seçime gidileceği tahmin ediliyor.
Koçaryan'ın başbakan olması durumunda Rusya ve Ermenistan'ın birbirlerine daha da yakınlaşması bekleniyor. Bu yakınlaşmanın Dağlık Karabağ sorununu da etkileyebileceği belirtiliyor.
Ülkenin ekonomik sorunlarını çözebilmesi beklenmeyen ve mafyalıkla suçlanan Koçaryan'ın sosyo-ekonomik sorunlara yaklaşımı ise tartışmalı. Koçaryan'ın geçmişte iktidarda olduğu dönemde olduğu gibi milliyetçi bir söylem kullanarak ekonomik krizin üzerini örtmeye ve Ermeni Diasporasının Ermenistan'a yardımlarını artırmaya çalışması bekleniyor.
Paşinyan'ın başbakan olması durumunda ise daha zayıf ve muhtemelen Rusya tarafından devrilmesi için uğraşılacak bir koalisyonun başında zorlanmaya devam etmesi bekleniyor.
Paşinyan'ın Ermenistan'a vadedebileceği tek şey ise ekonomik kalkınma. Paşinyan'ın kazanması aynı zamanda Ermenistan halkının Paşinyan'ın imzaladığı Dağlık Karabağ Savaşı'nı bitiren anlaşmayı tasdik etmesi anlamına da gelecek.
Kaynak: Mepa News