Eş Şebab yayınladığı videoyla 'özel kuvvetler' birimi kurduğunu ilan etti

Eş Şebab, 'özel kuvvetleri' için kurduğu yeni eğitim merkezine El Kaide'nin kurucu lideri Usame bin Laden'in ismini verdi.

El Kaide'nin Doğu Afrika kolu olan Eş Şebab, yeni yayınladığı bir videoda 'özel kuvvetler' olarak adlandırılan yeni biriminin kuruluşunu duyurdu ve tanıtımını yaptı.

Yeni birimin “Şeyh Usame Bin Ladin Askeri Akademisi" adında kendine özgü bir eğitim merkezi de bulunuyor.

Söz konusu video, Eş Şebab'ın ilk kez kendi saflarında özel bir 'özel kuvvetler' birimi kurduğunu gösteriyor. Eş Şebab daha önce "Muhammed bin Mesleme Taburu" adı verilen suikast timlerini ve "Salih el Nebhan Taburu" adı verilen dış operasyon birimini tanıtmıştı.

Eş Şebab'ın yıllık "bayram hediyesi" olarak yayınlanan bir saatlik yeni videoda onlarca savaşçının daha gelişmiş küçük silah taktikleri, araç kullanma becerileri, bot ve yüzme eğitimi, zipline, kaya tırmanışı ve tırmanma, harita ve topografya bilgisi ve diğer askeri tatbikatlar konusunda eğitildiği görülüyor.

Bir bölümde de savaşçıların vur-kaç taktikleriyle suikast ya da adam kaçırma eğitimi aldıkları görülüyor. Diğer eğitim bölümlerinde ise savaşçıların geleneksel ağır veya zırhlı araçlar yerine teknik araçlar kullanarak kombine silah eğitimi aldıkları görülüyor.

VideodamMotosiklet ve at sırtındaki savaşçıların da görüntülerine yer veriliyor.

Eş Şebab film boyunca El Kaide'ye bağlılığının devam ettiğini de gösteriyor. Eğitim merkezine Usame bin Ladin'in adının verilmesinin yanı sıra, Yemen merkezli Arap Yarımadası El Kaidesi'nden İbrahim el Rubeyş, Irak El Kaidesi'nden Ebu Musab ez Zerkavi, kıdemli El Kaide lideri Ebu Yahya el Libi ve eski El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri gibi çeşitli tarihsel El Kaide liderlerinin konuşmaları da yer alıyor.

Eş Şebab, silahlı mücadeleye olan ihtiyacı ve dolayısıyla böyle yeni bir askeri birliğin kurulmasını gerekçelendirirken, mücadelesini İslam ümmetini savunma ve intikamını alma konusunda diğer El Kaide kollarıyla aynı bağlama yerleştiriyor.

İspanya'dan Çin'deki Doğu Türkistan'a kadar Müslümanlara karşı işlenen suçlara karşı çıkan İslami Mağrip'teki El Kaide, Kuzey Afrika ve Sahel’deki Cemaat Nusret el İslam vel Muslimin, Suriye'deki Hurras ed Din, Yemen'deki Arap Yarımadası El Kaides ve Hint Yarımadası'ndaki El Kaide gibi diğer El Kaide kollarından klipler, Eş Şebab'ın yeni videosunda kendisine yer bulan diğer görüntüler.

Filmin bir noktasında, aslen Afgan Talibanı tarafından hazırlanan Peştuca bir marş çalıyor.

Taliban'ı Eş-Şebab'ın Somali'de başarmayı umduğu şey için bir model olarak görmenin yanı sıra, Eş Şebab aynı zamanda Taliban'ın lideri Hibetullah Akhundzade'yi, El Kaide'nin kendisine verdiği bağlılık yemini aracılığıyla da sadakatle anıyor.

Ayrıca videoda gösterilen görüntüler, Afgan Talibanı'nın 2021 başlarında, Afganistan'ı ele geçirmek için başlattığı saldırıdan sadece haftalar önce çektiği özel kuvvet eğitim kamplarına çok benziyor.

Tıpkı Afgan Talibanı gibi Eş Şebab da uluslararası birlikler Somali'den ayrılmaya hazırlanırken savaşçılarının eğitildiği ve kendi saldırısına hazırlandığı imajını vermeye çalışıyor.

Videodan bazı görüntüler:

Kaynak: Mepa News, Long War Journal

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Analiz Haberleri