ABD'nin yaptırım uyguladığı rejim lideri Beşar Esed Pazar günü yayınlanan bir röportajında Suriye'nin on yılı aşkın bir süredir devam eden izolasyonun ardından açılım arayışları çerçevesinde Washington ile "zaman zaman" görüşmeler yaptığını söyledi.
ABD, 2011'de savaşa yol açan rejim karşıtı protestoların bastırılması nedeniyle Esed'le ilişkilerini kesen ilk ülkeler arasında yer almış, pek çok Batılı ve Arap ülkesi de ilişkilerini kesmişti.
Ancak geçen yıl Esed rejimi Arap dünyasına geri döndü ve ABD'nin müttefiki zengin Körfez ülkeleriyle yeniden inşayı finanse edebilecekleri umuduyla daha iyi bağlar kurmaya çalıştı. -Her ne kadar Batı'nın yaptırımları yatırımları caydıracak gibi görünse de-
Esed rejimine bağlı Sana haber ajansı tarafından yayınlanan ve Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Abhazya'dan Rusya destekli bir yetkiliyle yaptığı röportajda Esed, "Amerika şu anda topraklarımızın bir kısmını yasadışı olarak işgal ediyor... ancak zaman zaman onlarla görüşüyoruz, ancak bu görüşmeler hiçbir sonuç vermiyor" dedi.
Esed toplantılara kimlerin katıldığı ya da neler konuşulduğu konusunda daha fazla ayrıntı vermedi.
Batı ile ilişkileri düzeltme olasılığı sorulduğunda "Her zaman umut vardır: Sonuç alamayacağımızı bilsek bile denemeliyiz" dedi.
Sezar Yasası
Suriye’de savaş patlak verdikten sonra ABD, Beşar Esed’in babası Hafız Esed döneminde Batı'da zaten parya bir devlet olan Suriye'ye bir dizi yaptırım uyguladı.
2020 yılında ise Sezar Yasası olarak bilinen ve Esed ile çalışan tüm şirketleri cezalandıran bir ABD yasası yürürlüğe girdi.
Esed'a yakın Suriyelilere yönelik bir dizi ABD yaptırımının eşlik ettiği Sezar Yasası, insan hakları ihlalleri için hesap verebilirliği zorlamayı ve siyasi bir çözümü teşvik etmeyi amaçlıyordu.
Washington, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun desteğiyle IŞİD'e karşı mücadeleye öncülük eden Suriye'nin kuzeydoğusundaki YPG kontrolündeki bölgeye ABD'nin verdiği destek konusunda da Esed rejimiyle anlaşmazlık yaşıyor.
Rejim, ülkenin önemli petrol sahalarının çoğunu kontrol eden YPG’li yetkilileri bölücülük yapmakla suçluyor. ABD ile yakın bağları nedeniyle onları vatan haini olmakla itham ediyor.
2022 yılında ABD Başkanı Joe Biden, Esed rejimini on yıldan uzun bir süre önce Şam'da kaçırılan Amerikalı gazeteci Austin Tice'ı saklamakla suçladı ve rejime Tice'ın serbest bırakılması için yardım çağrısında bulundu.
Esed rejimine bağlı dışişleri bakanlığı Tice da dahil olmak üzere Amerikalıları alıkoyduklarına yönelik iddiaları reddetti.
Tice, 14 Ağustos 2012 tarihinde Şam yakınlarındaki bir kontrol noktasında alıkonulduğunda Agence France-Presse, McClatchy News, Washington Post, CBS ve diğer haber kuruluşları için çalışan serbest bir foto muhabiriydi.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye