Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) Esed rejiminin yüzlerce vatandaşının Lübnan’dan ülkelerine dönmesini engellediğini bildirdi. SNHR, ihlaller nedeniyle mülteciler ve yerinden edilenler dahil olmak üzere 13 milyon Suriyelinin evlerini terk ettiğini belirtti.
'Zor koşullara rağmen dönmeyi reddediyorlar'
SNHR, dün yayınladığı raporda, geçen ay Beyrut Limanı’nda yaşanan patlamanın Lübnan ekonomisine etkileri sonrasında bazı Suriyeli mültecilerin yaşadığı tecrübede olduğu gibi mültecilerin gittiği ülkelerde yaşadıkları zor koşulların onları dönmeye zorladığına işaret edildi. Raporda Suriyeli mültecilerinin büyük bir kısmının içinde bulunduğu trajik koşullara rağmen büyük çoğunluğun dönmeyi reddettiğine dikkat çekiliyor.
Dönenler ise Lübnan’daki mültecilerin yaklaşık yüzde 12’sine tekabül ediyor., Bu oran, Suriyeli mültecilerin geri dönüş yaptığı ülkeler arasında en yüksek oran olarak kaydedildi. Dünya genelinde geri dönenlerin oranı yüzde 7’yi aşmıyor. Bunların çoğu ise Lübnan ve Ürdün’den geliyor.
Esed rejiminin 22 Mart’ta aldığı keyfi bir kararla Suriye-Lübnan kara sınırını kapattığı hatırlatılan raporda, bu karar sonrasında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce Suriyeli vatandaşın haftalardır sınır bölgesinde görüldüğü belirtiliyor. Raporda, rejimin aldığı keyfi kararın, onlarca kişiyi kaçakçılık yoluyla yasa dışı yollardan ülkelerine giriş yapmaya zorladığını ve bu durumun vatandaşların güvenliği ve hayatları için tehdit oluşturduğu vurgulanıyor.
'Dönenlerin mallarına zorla el konuyor'
Rapora göre, Esed rejimi Bakanlar Kurulu Başkanlığı’nın 8 Temmuz’da aldığı keyfi bir kararla, ülkeye dönmek isteyen vatandaşların mallarına zorla ve güç kullanarak el konuluyor. Bu kararın, çok sayıda temel insan hakları ilkelerini ihlal ettiği ve malların gasp edilmesini meşrulaştırdığına dikkat çekilen raporda, karar uyarınca ülkeye dönen Suriyelilerin 100 dolar veya Suriye Merkez Bankası’nın bu miktara eşdeğer kabul ettiği tutarda döviz ödemesi gerektiği belirtildi.
Esed rejiminin 2020’nin başından bu yana Lübnan’dan ülkesine dönen kişilerden en az 62’sini tutukladığı ve daha sonra 25 kişiyi serbest bıraktığı bilgisine yer verilen raporda, halen 37 kişinin rejime bağlı gözaltı merkezlerinde alıkonulduğu veya kaçırıldığı bilgisi paylaşıldı. Rejimin serbest bıraktığı kişilerden daha sonra birkaçını yeniden tutukladığı ve en ağır ihlalleri işleyen ordusunun saflarında savaşmaya zorladığı ifade edildi.