Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın 7 önemli kararı

26 Eylül'de, 86 yaşında hayatını kaybeden Jacques Chirac’ın, Fransızların yaşamını etkileyen 7 önemli kararını derledik:

Fransa, 1995 ve 2007 yılları arasında 12 yıl süreyle cumhurbaşkanı olarak görev yapan Jacques Chirac'ı son yolculuğuna uğurluyor.

26 Eylül'de, 86 yaşında hayatını kaybeden Jacques Chirac’ın, Fransızların yaşamını etkileyen 7 önemli kararını derledik:

1-Zorunlu askerlik hizmetine son

Chirac, göreve geldikten bir yıl sonra 1905 yılından bu yana zorunlu olan askerlik hizmetini kaldırdı. Fransa’nın artık “tehlikede olmadığını” savunan Chirac, profesyonel ordunun ilk temelini attı.

2-Musevi soykırımda Fransa’nın rolünü ilk kabul eden devlet adamı

Fransa’nın Nazi Almanya’sı tarafından işgali sırasında 13 binin üzerinde Musevinin 16 Temmuz 1942 tarihinde bir gece içinde polis tarafından Paris’teki “Vélodrome d’Hiver” (Kış Velodromu) kısa adıyla “Vél d’Hiv”e toplanıp, burada 5 gün süresince bekletildikten sonra Ausschwitz toplama kampına gönderilmesi, ülke tarihinin en utanç verici anısı olarak hatırlanıyor.

Chirac, 16 Temmuz 1995 tarihinde Vel d'Hiv anma törenlerine katılarak, 53 yıllık aradan sonra bir anlamda Fransız devletinin bu katliamdaki rolünü kabul eden ilk lider olarak tarihe geçti.

3- Yedi yıllık cumhurbaşkanlığı süresine son

Jacques Chirac, döneminde cumhurbaşkanlığı görev süresi 7 yıldan 5 yıla indirildi. Chirac’ın önerisiyle düzenlenen referandumda, seçmenin yüzde 73’ünün olumlu vermesiyle gerekli anayasa değişikliği yapıldı. Yarı başkanlık sisteminin geçerli olduğu Fransa’da, 5 yılda bir yapılan parlamento seçimlerinde ve 7 yılda bir yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde farklı partilerden adayın kazanması devlet yönetiminde sorun teşkil etmesi, bu yönde bir karar alınmasından önemli rol oynadı.

4- Paris’in merkezinde sanat müzesi

Chirac, Eyfel Kulesi’nin hemen yanında yer alan bir bölgeye Branly Medeniyet Müzesi’nin inşa edilmesine öncülük etti. 2006 yılında tamamlanan müze yine Chirac tarafından açıldı. Dünyanın dört bir yanından Chirac’ın dostu olan devlet adamlarının kendi ülkelerinden gönderdiği tarihi ve kültürel eserler bu müzenin oldukça zengin bir koleksiyona sahip olmasını sağladı.

2006-2016 yılları arasında bu müzeyi ziyaret edenlerin sayısı 15 milyonu geçti.

5-Fransızlar Irak’ta savaşmayacak

Jacques Chirac’ın dış politikadaki en önemli kararlarından birisi de, Fransa’nın Irak’ın 2003 yılındaki katılan uluslararası koalisyon içinde yer almamasıydı.

ABD’nin tüm baskısına rağmen Chirac, 20 Mart 2003 tarihinde ABD ve koalisyon güçleri tarafından gerçekleşen Irak’ın işgaline katılmadı. Körfez Savaşı ve Afganistan’da daha önce yaşananları hatırlatan Chirac, “demokrasi tanklarla gelmiyor diyerek” bir kez daha tarihe geçti.

6-Karayollarında trafik kazalarıyla mücadele

Chirac’ın 2002 yılında yeniden ikinci kez seçimi kazanmasının ardından karayollarında trafik kazaları sonucu ölümlerin azaltılması için sert önlemler aldı.

Avrupa’da karayollarındaki ölüm oranlarında ilk sıralarda yer alan Fransa’da, bunun önüne geçilmesi için karayolları radarlarla donatıldı ve ağır para cezaları getirildi.

Bu etkili önlemler sayısında trafik kazalarında ölenlerin sayısı yüzde 40 oranında azaldı.

7-Nükleer denemeleri önce başlattı sonra son verdi

Chirac, 13 Haziran 1995 tarihinde ilk seçildiğinde ülkesinin 1992 yılında François Mitterrand’ın Pasifik’te son verdiği nükleer denemeleri tekrar başlattığını açıkladı.

Chirac, 29 Ocak 1996 tarihinde ise ülkesinin nükleer denemelerini yeniden sonlandırdı. Bu süre içinde Fransa, 6 nükleer deneme gerçekleştirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Lübnan'da eski Fransa Cumhurbaşkanı Chirac için yas ilan edildi
Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Chirac 86 yaşında öldü

Haberler Haberleri