Eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad seçimler için adaylık başvurusu yaptı

Ahmedinecad'ın Hamaney'in nihai otoritesinin denetlenmesini açıkça savunmasının ardından iki lider arasında bir çatlak oluştu.

İran devlet televizyonunun Pazar günü bildirdiğine göre, İran'ın sertlik yanlısı eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İbrahim Reisi'nin geçen ay bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak üzere kaydını yaptırdı.

Ancak Ahmedinejad, ülkenin din adamları tarafından yönetilen Muhafız Konseyi'nin adayları incelemesi ve 11 Haziran'da nitelikli olanların listesini yayınlaması sonrasında yarıştan men edilebileceği ifade ediliyor.

İran'ın Devrim Muhafızları Ordusu'nun eski bir üyesi olan Ahmedinejad ilk kez 2005 yılında İran'ın cumhurbaşkanı olarak seçilmiş ve 2013 yılında dönem sınırlaması nedeniyle görevinden ayrılmıştı.

Dini Lider Ali Hamaney'in kendisini "seçime girmesinin kendisinin ve ülkenin çıkarına olmayacağı" konusunda uyarmasından bir yıl sonra Muhafız Konseyi tarafından 2017 seçimlerine katılmaktan men edilmişti.

Ahmedinejad'ın Hamaney'in nihai otoritesinin denetlenmesini açıkça savunmasının ardından iki lider arasında bir çatlak oluştu.

Ahmedinejad 2018'de Hamaney'i nadiren eleştiren bir mektup yazarak "özgür" seçimler yapılması çağrısında bulunmuştu.

Hamaney, Ahmedinejad'ın 2009'da yeniden seçilmesinin ardından onlarca kişinin öldüğü ve yüzlercesinin tutuklandığı, Tahran rejimini sarsan protestoları tetikledikten sonra, Devrim Muhafızları liderliğindeki güvenlik güçleri olayları bastırmadan önce Ahmedinejad'ı desteklemişti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri