1989'dan 1996'ya kadar İsrail dış istihbarat servisi Mossad’ın başkanlığını yapan Shabtai Shavit (80), Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümete eleştiride bulunarak, “Bu hükümet barış istemiyor ve barış için çalışmıyor” ifadelerini kullandı.
Shavit, “İsrail gerçekten barış istiyorsa Filistin hükümetiyle bu kibirle uğraşmaz. Aksine her iki tarafın çıkarlarına hizmet eden konularda işbirliğine çalışırdı. Oslo Anlaşması’ndan bu yana Filistin ile konuşmayan başka bir yönetici tanıyor musunuz?” dedi.
İsrail'de yayın yapan Maariv gazetesine geniş bir röportaj veren Shavit, “Netanyahu geçmişte Filistinlilerle görüşüyordu ve Oslo Anlaşması gereği el Halil kentinden çekilmişti. Ancak daha sonra aşırı sağcıları memnun etmek için onlarla görüşmeyi bıraktı. Onlar barış değil, çatışma istiyorlar. Önce yaptıklarını şimdi yapsaydı onu meydanda taşlarlardı” dedi.
Eski Mossad Başkanı, “İsrail sağı Oslo Anlaşmasını kirletti ve böylelikle İsrail halkını barıştan uzaklaştırdı. Onların (hâkim sağcı partiler) barış sürecinin sürdüğünden şüpheleri yok. Ancak onlar barışla uğraşmak yerine Oslo’yu sistematik olarak bütün günahların anası olarak sundular” dedi.
Shavit, katıldığı gizli toplantılardan ve edindiği bilgilerden Filistinliler ile İsrailliler arasındaki önceki tartışmalı meselelerin yüzde 80’inde anlaşma olduğunu, yüzde 20’lik kısmında ise anlaşılamadığını belirterek, “Bir yandan ABD, bir yandan da Araplar müdahale ederek İsrail-Filistin sorununun çözülmesi gerekir” dedi. İki tarafı da müzakere masasına oturmaya zorlayarak “Burada anlaşma sağlanana kadar çıkmayacaksınız demeliler. Bizim kahramanlarımızdan da şunu duymak istiyorum; Çözüme ulaşmak imkânsız olamaz ve bu her iki tarafın da fedakârlığıyla olur” dedi.
“İsrail ile Filistinliler arasındaki barış İsrail’i 50’den fazla ülkeyle ilişki kurmasını sağlayacak bu da İsrail ve Arap ekonomisi için bir fayda sağlayacaktır. Aksi durumda, ekonomik kayıplara neden olacaktır” diyen eski Mossad Başkanı, “Yüzyılın Anlaşmasına da sert eleştirilerde bulundu.
Shavit, “Ayrıntıları bilmiyorum ama bazı hatalara dikkat çekmek istiyorum. Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak ilan edilip büyükelçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması, yine ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın Batı Şeria’nın İsrail’e katılması gerektiği tweeti siyasete yeni başlayan acemi siyasetçiler için bile büyük bir hata sayılır” dedi.