Eski müttefikler yine karşı karşıya geldi: 'Cibuti üssü' gerilimi

Suudi Arabistan'ın Cibuti sahiline bir askeri üs kurmayı planlaması Mısır'ı endişelendirdi.

Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz'in küçük ülkesi Cibuti'de askeri üs açmayı planlaması Mısırlı yetkililer arasında endişeleri artırdı.

Diplomatik bir kaynağa göre, çok yakında inşa edileceği bildirilen askeri üs ulusal güvenliği tehdit edecek ve Mısırlı yetkililer bu konuda derin endişeye sahip.

Cibuti "Afrika Boynuzu"nda, Suudi Arabistan'ın Husilere karşı savaş yürüttüğü Yemen'in Aden Körfezi'nin hemen karşısında stratejik bir konumda yer alıyor.

"Cibuti, Mısır'ın nüfuz alanı içinde"

Son zamanlarda yayınlanan İngiltere kaynaklı bir raporda İran'ın bölgedeki "isyancılara" kaçak şekilde silah yollamak için Yemen çevresindeki su yollarını kullandığı belirtiliyor.

El Arabi El Cedid'e isminin gizli kalması koşuluyla konuşan Mısırlı bir diplomatik kaynak, "Kahire'nin bu anlaşmaya tamamen karşı olduğunu çünkü Cibuti'yi Mısır'ın nüfuz alanı içinde gördüğünü ve ülkenin konumunun Mısır'ın ulusal güvenliği için önemli olduğunu" ifade etti.

Diplomatik kaynak ifadelerini şöyle sürdürdü: "Söz konusu bölge Süveyş Kanalı'ndan gemi geçişine doğrudan etkiye sahip olduğu için bu hamle Arap ülkeleri arasında genel olarak kabul edilen ve gelenek sayılabilecek uygulamalara aykırı."

"Eğer Suudi Arabistan, İran'ın bölgeyi kontrol altına almayacağından emin olmak istiyorsa bu anlaşılabilir. Fakat bu Mısır'ın gözetimi ve izni altında olmalı."

Suudi Arabistan, darbecilere para akıtmıştı

2013 yılında Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi'ye yapılan darbenin ardından başa geçen Mısır yönetimi, Suudi Arabistan tarafından milyarlarca dolarlık yardımlarla desteklenmişti. Fakat iki ülke arasındaki ilişkiler Suriye meselesi üzerine görüş ayrılıkları sebebiyle bozulmuştu.

Suudi Arabistan Beşar Esed'i devirmeye çalışan muhalifleri desteklerken, Mısır ise Esed rejimine desteğini açıkça ifade ediyor.

Suriye anlaşmazlığı 

Suudi Arabistan Ekim ayında Mısır'ın, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye ile ilgili taslağına destek olmasının ardından Mısır'a petrol sevkiyatını durdurmuştu.

El Arabi El Cedid'in ulaştığı bazı kaynaklara göre Suudi Arabistan, Mısır ile ilişkilerini Dışişleri Bakanı Sameh Şükri görevden alınıncaya ve Kızıldeniz'deki ihtilaflı iki ada Suudi Arabistan'a verilinceye kadar düzeltmeyecek.

Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf, Suudi Arabistan ile üs inşası için yapılacak anlaşmanın çok yakında gerçekleşeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı'na göre anlaşmanın güvenlik, askeri ve stratejik taslağı hazır ve üssün kurulabileceği sahil bölgelerinin tam olarak neresi olacağı Suudi subaylar ve yetkililerin ülkede yaptığı keşif çalışmaları sonrası belirlendi.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri