Etiyopya-Mogadişu yönetimi görüşmeleri Türkiye'de sürüyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Etiyopyalı ve Somalili yetkililerin Ankara'da bir araya geleceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mogadişu yönetimi ve Etiyopya dışişleri bakanlarının önümüzdeki hafta Ankara'da bir araya geleceğini belirtti.

Taraflar Etiyopya'nın bu yılın başlarında Somaliland bölgesi ile imzaladığı deniz anlaşmasının ardından patlak veren anlaşmazlıkları görüşecek.

Türkiye halihazırda taraflar arasında ara buluculuk yapıyor.

Mogadişu yönetimi söz konusu anlaşmaya tepki göstermiş ve anlaşmayı "gayrimeşru" olarak nitelemişti.

Taraflar geçen ay Hakan Fidan ile birlikte Ankara'da bir araya gelmişti. Bu görüşmede müzakerelerin sürmesi konusunda mutabık kalınmıştı.

İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Fidan, taraflar arasında ikinci tur görüşmelerin önümüzdeki hafta Ankara'da yapılacağını dile getirdi.

Fidan'ın açıklaması Addis Ababa'yı ziyaret ederek Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile görüşmesinden bir hafta sonra geldi.

Fidan şu ifadeleri kullandı:

"Başbakan Abiy ile bu konuları ayrıntılı olarak görüştük. Somali ile Etiyopya arasındaki gerginlik, Etiyopya'nın Somali'nin toprak bütünlüğünü ve siyasi egemenliğini tanıması halinde, Etiyopya'nın Somali üzerinden denizlere erişimiyle sona erecektir."

Etiyopya'nın Mogadişu yönetimi ile anlaşması ve Hobyo limanına erişmesi halinde bölgedeki etkinliğini daha da artırması bekleniyor.

Halihazırda Somali'de binlerce Etiyopya askeri bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri