Etiyopya'da barış müzakereleri çıkmaza girdi.
Kasım 2020 tarihinde başlayan iç savaş sonucu milyonlarca Etiyopyalı silahlı gruplar ve hükümet arasındaki çatışmalardan oldukça etkilenmiş ve bu çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybederken 5 milyondan fazla kişi açlıkla karşı karşıya kalmıştı.
Ülkede şubat ayında bir insani ateşkes ilan edilmesine rağmen çatışmaların yeniden şiddetli boyutlara ulaşacağı ihtimali Etiyopya hükümetini oldukça endişelendirdi.
Bu kapsamda Etiyopya hükümeti Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile bir süredir barış müzakereleri yapmak istiyor. Ancak hükümet, TPLF'yi barış diyaloglarına duyarsız bir yaklaşım sergilemekle suçluyor.
Hükümet, TPLF'nin barış müzakerelerine kayıtsız kaldığını savunarak ülkedeki krizin devam edebileceği yönünde uyarılarda bulunuyor.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in sözcüsü Billene Seyoum perşembe günü, TPLF'nin barışın sağlanması konusunda isteksiz kalmasına rağmen hükümetin çözüm süreci için çağrılarda bulunmaya devam ettiğini söyledi.
Seyoum gazetecilere verdiği demeçte "Eğer TPLF hakikaten Tigray bölgesinde Etiyopyalıların saadetini önemsiyorsa, öyleyse barışı engelleyen bahaneler sunmak yerine müzakerelere istekli olmalı." dedi.
Barış müzakerelerinin gerçekleşmemesindeki asıl nedenin görüşmelere kimin liderlik edeceği noktasında taraflar arasında ihtilaflar yaşanması olduğu belirtiliyor.
TPLF tarafı ise Tigray bölgesinde temel hizmetlerin yeniden sağlanmasını talep ediyor.
Kaynak: Mepa News