Etiyopya hükümetinin, Tigray’de Halk Kurtuluş Cephesi‘ne (TPLF) karşı savaşta Türkiye’de üretilen silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) kullanmak istediği belirtildi.
The Guardian gazetesinde yayımlanan haberde Etiyopya’nın şu anda bölgede İran ve Çin’den temin edilen insansız hava araçlarının kullanıldığı fakat hiçbirinin Türk yapımı Bayraktar TB2‘ler kadar etkili olmadığı belirtildi.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ağustos ayında imzaladığı askeri işbirliği anlaşmasının imzalandığının hatırlatıldığı haberde, anlaşmanın detaylarının kamuoyu ile paylaşılmadığı vurgulandı.
Haberde yetkilerin ekim ayında Reuters haber ajansına verdikleri demeçte Etiyopya’nın “kendi türünde dünyadaki en etkili mühimmat olarak kabul edilen” Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının talep edildiği belirtildi.
Haberde Bayraktar TB2’lerin İran ve Çin’den temin edilen insansız hava araçlarının kullanıldığı fakat hiçbirinin Türk yapımı Bayraktar TB2‘ler kadar etkili olmadığı belirtildi. Bayraktar TB2’lerin Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan Dağlık Karabağ savaşında kullanıldığı ve bu dönemden sonra ses getirildiği vurgulandı.
Haberde her iki hükümetin de insansız hava araçları konusunda kamuoyuna açıklamada bulunmadığı fakat Tigray’de Türk mühimmatının kullanıldığı gösteren kanıtların var olduğu belirtildi. Örneğin Tigray kuvvetleri tarafından bulunan Türk yapımı lazer güdümlü bir bomba parçasının erken saatlerde gazeteci ve analist Martin Plaut’a verildiği ifade edildi.
Haberde şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye’nin drone teknolojisinin hızla yayılması ve satın alan ülkelerin otoriter doğası uzmanları alarma geçiriyor.”
Kaynak: Medyascope