Etiyopya'nın tarihi Wollo bölgesinde Amhara milislerinin Müslümanlara yönelik sistematik katliamlar gerçekleştirdiği bildirildi.
Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, Mart ayı ortasından bu yana bölgedeki katliamlar sistematik bir şekilde devam ediyor.
Şimdiye kadar onlarca sivilin katledildiği saldırılarda Müslümanlara ait ev, dükkan, cami ve mezarlıklar da tahrip edildi. Binlerce Oromo Müslüman yerlerinden oldu.
Bölge kaynakları yalnızca 20-23 Mart arasındaki saldırılarda 35 sivilin katledildiğini ifade etti.
Katliamlar, Başbakan Abiy Ahmed. tarafından desteklenen Amhara bölgesi özel kuvvetlerince gerçekleştiriliyor.
Oromio bölgesinde katliamların sürdüğü ifade ediliyor.
Etiyopya, etnik ve dini yönden Doğu Afrika'da en fazla gruba ev sahipliği yapan ülkeler arasında.
Afrika'da tarihi yönden köklü bir geçmişe sahip olan ülke, aynı zamanda çeşitli etnik ve dini gruplar için her zaman bir kavşak noktası niteliği arz etti.
Bu nitelik paralelinde çok sayıda etnik grup, ülkedeki farklı bölgelere dağılmış halde yaşıyor. Ayrıca Etiyopya, dini açından da Afrika'da tarihi merkezlerden biri. Hıristiyan Ortodoks inancın Afrika'daki merkezi sayılan ülkede Protestan Hıristiyanların yanı sıra oldukça yoğun bir Müslüman nüfus da mevcut.
Etiyopya'da etnik yapı
(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)
Etiyopya etnik açıdan oldukça çeşitlilik arz eden bir ülke. Afrika'nın doğusunu, merkezini ve Sudan'ı bir araya getiren bir noktada bulunması Etiyopya'da çeşitliliği artırıyor.
Ülkede Amhara, Oromo, Somali, Tigray, Afar, Agaw, Awi, Gumuz, Şinaşa, Nuer, Anuak ve Berta halkları etnik çoğunluğu teşkil ediyor.
Çok sayıda etnik azınlığın da bulunduğu ülkenin özellikle güneybatı kesiminde birçok azınlık halk yaşıyor. Bunlar, yukarıdaki haritada GMMHB (Güney Milletleri, Milliyetleri ve Halkları Bölgesi) olarak adlandırılan bölgede mevcut durumda. Hazırlanan haritada, etnik açıdan yakınlık arz etmeleri ve dağınık halde yaşamaları sebebiyle, bu halkların tamamı "Güney Halkları" olarak kategorize edildi. Söz konusu etnik gruplar arasında şunları saymak mümkün: Şakaço, Kafiço, Benç, Gurage, Gedeo, Sidama, Burj, Aari, Basketo, Goffa, Wolayta, Gamo, Konta, Dawro, Kambaata, Halaba, Hadiya, Yem, Silte.
Ülkede etnik çeşitlilik zaman zaman etnik çatışmaları da beraberinde getiriyor. Bilhassa son dönemde ulusal ordu ile Tigraylar arasında çatışmalar yaşanıyor. Tigrayların geçmişte ülke yönetimini büyük ölçüde elinde bulundurması ve bu sebeple diğer gruplarla gerilimler yaşaması da etnik çatışmaları besleyen bir diğer etken.
Aynı zamanda Müslüman Somali halkının yaşadığı Somali (Ogadin) bölgesi de, etnik ve dini gerilimin yaşandığı bir diğer bölge.
Etiyopya'da dini yapı
(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)
Etiyopya'da dört ana dini grup bulunuyor. Müslümanlar, Ortodoks Hıristiyanlar, Protestan Hıristiyanlar ve yerel dinlerin mensupları.
Haritada da görüleceği üzere yerel dinler ve Protestanlık daha çok güneybatı bölgesinde, Ortodoks inanç grupları ise kuzeyde varlık gösteriyor.
Müslümanlar ise ülkenin doğusundaki Ogadin ve Afar bölgelerinde, ülkenin orta kesimindeki Oromia'da ve ayrıca batı ve kuzeybatı kesimlerde, Sudan sınırında bulunuyorlar.
Ülkede Ortodokslar nüfusun yaklaşık yüzde 42'sini, Müslümanlar yüzde 35'ini, Protestanlar yüzde 19'unu, yerel dinler ise yaklaşık yüzde 2.1'ini teşkil ediyor.
Yerel dinlerin ve Hıristiyanlığın nüfus olarak azaldığı ülkede, Müslümanların nüfusunun ise artış gösterdiği belirtiliyor.
Kaynak: Mepa News