Etiyopya'nın Tigray'da ilan ettiği ateşkes hangi taraf için fırsat?

Tigray bölgesinin merkezi Mekelle'yi kaybettiği iddiaları ve uluslararası baskılar arasında kalan Etiyopya yönetimi 2021'in en kanlı savaşının yaşandığı Tigray'da ateşkes ilan etti.

Etiyopya yönetimi, ülkenin kuzeyindeki Tigray'da devam eden çatışmalarda tek taraflı ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Bu ilanın Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin (THKC) bölgenin merkezi Mekelle şehrini ele geçirmesinin ve bu savaş nedeniyle uluslararası kamuoyunun Etiyopya'ya baskısını artırmasından sonra gelmesi dikkat çekti.

Etiyopya yönetimince yapılan açıklamaya göre, 29 Haziran 2021'den itibaren tarım mevsiminin sonuna kadar tek taraflı ateşkes ilan etti.

Etiyopya'da tarım mevsimi denildiğinde Mayıs ayının başından Eylül ayının sonuna kadar olan dönemin anlaşıldığı biliniyor.

Sivil katliamı haberlerinde artış

Son dönemde Tigray'dan katliam haberlerinin artması, bazı katliamlara ait fotoğraf ve videoların internet ortamına düşmesi ve 'Sınır Tanımayan Doktorlar'a mensup 3 doktorun bölgede Etiyopya güçleri tarafından katledildiğinin ortaya çıkmasıyla Etiyopya üzerinde Tigray'daki savaşa son vermesine yönelik uluslararası baskı artmıştı.

Diğer taraftan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi bu ilanın öncesinde Tigray bölgesinin merkezi Mekelle kentini ordu güçlerinden geri aldığını duyurdu.

"Etiyopya için önemli bir yenilgi"

Yerel kaynaklar, Mekelle şehrinin merkezinde Tigray Halk Kurtuluş Cephesi üniformalı milislerin bulunduğunu ve kutlamalar yapıldığı yönünde bilgiler aktararak kent merkezinin el değiştirdiğini doğruladı. Mekelle'nin Tigray Halk Kurtuluş Cephesi tarafından geri alındığının kesinleşmesi durumunda bu gelişmenin Etiyopya yönetimi için açık bir yenilgi anlamına geleceği değerlendirmelerinde bulunuluyor. 

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin ateşkesi tanımayabileceği ve savaşın gidişatı lehlerine dönmüşken Etiyopya ordusunu tümüyle Tigray bölgesinden çıkarmaya çalışabileceği tahminlerinde bulunuluyor. Bununla birlikte Tigray bölgesinin Kasım ayından bu yana süren kanlı ve yıkıcı savaş nedeniyle çok yıpranması nedeniyle Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin de bu ateşkes teklifini kabul edebileceği belirtiliyor.

Tigray Savaşı (2020-)

Tigray Savaşı 4 Kasım 2020'de Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde THKC grubuyla Etiyopya merkezi ordusu arasında ilk çatışmaların patlak vermesiyle başladı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, ilk günden itibaren bu çatışmaları 1991'den beri "şimarıklık yapan" Tigraylara bir ders verip "Tigray bölgesinde kaybolan devlet otoritesini yeniden sağlama fırsatı" olarak gördü. Sert mesajlar verdi ve Etiyopya ordusunu bölgeye karşı harekete geçirdi.

5 Kasım 2020'de Etiyopya ordusu yaklaşık 7,2 milyon nüfuslu Tigray bölgesine kapsamlı taarruza geçti ve şiddetli bir çatışma süreci başladı.

Etiyopya ordusu öncelikle 1991'den bu yana ülkenin etnik temeli federatif yapısının bir parçası olarak bölgeyi yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin kontrolünde bulunan Mekelle şehrine yöneldi.

Yaklaşık 330 bin nüfusa sahip olan Mekelle şehri 17-28 Kasım 2020'de süren kanlı çarpışmalarla Etiyopya ordusunca ele geçirildi.

Yüksek çözünürlük için tıklayın

Tigray bölgesine komşu olan Amharalar, tarihi düşmanlığın ve 1991-2019 döneminde Amharaların yönetimden dışlanmasında Tigrayların başat rol oynamasının etkisiyle hareket etti. Bu paralelde, bu savaşa merkezi yönetimden ayrı olarak farklı milis gruplara katılıp Tigray bölgesine saldırıya geçtiler.

Derg rejimine karşı mücadelede Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ile müttefik olan Eritre Halk Kurtuluş Cephesi de 1998-2000 Etiyopya-Eritre Savaşı'yla başlayan Tigray-Eritreli düşmanlığının tesiriyle bu savaşta Etiyopya merkezi yönetimini destekledi, hatta Tigray bölgesine yönelik saldırılara Eritre ordu güçleri de katıldı.

Cibuti ve etkinliği çoğunlukla başkenti Mogadişu ile sınırlı kalan resmi Somali yönetimi de bu savaşta Etiyopya'ya desteklerini açıkladılar.

Tigrayların bu savaşta lojistik desteğinde kilit role sahip olabilecek Eritre'nin bu tavrı savaşın, savaşa teknik açıdan iyi hazırlanan genel bir seferberlik yapan Tigraylar aleyhine gelişmesinde en büyük sebep oldu.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi Mayıs 2021 itibariyle bölgenin çoğunda alan hakimiyetini kaybetti ve bu bölgelerde gerilla taktiğine dayanan askeri operasyonlar gerçekleştirmeye başladı.

Tigray'da yaşanan bu çok şiddetli çatışma döneminde 300 binden fazla asker ve milisin karşı karşıya geldiği tahmin ediliyor.

Bu askeri yoğunluk ve halka karşı işlenen katliamlar nedeniyle Kasım 2020-Mayıs 2021 gibi kısa bir dönemde bu savaşta 50 binden fazla kişinin öldüğü, Tigray Savaşı'nın 2021'in en kanlı savaşı haline geldiği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed: Tigray'daki savaşı Mısır kışkırtıyor
Etiyopya'da savaş yeniden alevlenebilir
Etiyopya ordusunun Tigray'daki katliamı videoyla belgelendi

Haberler Haberleri