Falkland Savaşı'na atıf: İngiltere Cebelitarık için savaşabilir

İngiltere'nin Brexit kararı sonrası Cebelitarık'ın statüsü hakkındaki tartışmalar gün geçtikçe şiddetleniyor.

Tecrübeli İngiliz siyasetçi Michael Howard, Margaret Thatcher'in Falkland Adaları için yaptığı savaşa benzer şekilde, İngiltere'nin mevcut Başbakanı Theresa May'in de Cebelitarık için savaşabileceğini belirtti. Howard, İngiltere'nin 1982 yılında İspanyol dil kültürünün hakim olduğu bir başka devlet olan Arjantin ile yapılan savaşı hatırlattı.

Falkland'da ne olmuştu?

Falkland Adaları üzerindeki egemenlik sorunu 1964 senesinden beri sürmekteydi. Adalara oldukça yakın bir konumda olan Arjantin, sömürge döneminde adalara sahip olan İspanya'nın halefi pozisyonunda olduğu iddiasındaydı. Arjantin 1833 yılından itibaren Birleşik Krallık yönetiminde olan adalarda hakkı olduğunu belirtirken, Birleşik Krallık İngiliz nüfusun da bulunduğu adaların self-determinasyon hakkını savunuyordu. Müzakerelerden sonuç alınamayınca Arjantin Falkland ve Güney Georgia Adalarını işgal etti. Birleşik Krallık, Güney Amerika açıklarına asker gönderdi. Birleşik Krallık, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun (Avrupa Birliği) diplomatik desteğini aldı. Arjantin'e karşı iktisadi yaptırımlar uygulandı. Savaş Birleşik Krallık'ın galibiyeti ve adaların yeniden kontrol altına alınmasıyla neticelendi.

"Cebelitarık sonuna kadar korunacak"

Howard'ın açıklaması, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon'un "Cebelitarık'ın savunulacağına" dair açıklamasından sonra geldi. BBC'de katıldığı bir programda konuşan Fallon "Cebelitarık halkı İspanya hakimiyeti altında yaşamak istemediklerini açıkça belirtmişti. Cebelitarık sonuna kadar korunacaktır." ifadelerini kullandı.

"35 yıl önce verilen kararın aynısı verilecektir"

Sky News'e konuşan Michael Howard ise "Hükümetimizin Cebelitarık'ın yanında yer alacağı hususunda bir soru işareti yok" açıklamasını yaptı. Howard sözlerini şöyle sürdürdü: "35 yıl önce bugün, bir diğer kadın Başbakan uzunca bir mesafeden bölgeye, bir başka İspanyolca konuşan ülkeye karşı küçük bir grup İngilizin özgürlüğünü müdafaa etmek için bir görev gücü göndermişti. Son derece eminim ki mevcut Başbakanımız da aynı kararı vererek Cebelitarık halkının yanında duracaktır."

Geçtiğimiz günlerde Cebelitarık'ın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması sonrası statüsü tartışma konusu olmuştu. Gittikçe sertleşen açıklamalar, sorunun tarafları olan İngiltere ve İspanya'nın yanısıra Avrupa'da da endişeye sebebiyet vermişti.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri