Uluslararası Af Örgütü, geçen yıl bugün Fas-İspanya sınırında yaşanan kitlesel göç girişimi sırasında yaşanan olayların doğru düzgün soruşturulmadığını belirterek iki ülkeyi konunun üstünü kapamakla suçladı.
İki ülke yetkililerinin olayda yaşamını yitirenlerin naaşlarını ülkelerine geri gönderme girişiminin başarısız olduğunu belirten örgüt, ölenlerin isim ve ölüm nedenine ait kapsamlı listeyi ve soruşturmaya bilgi sağlayabilecek güvenlik kamerası görüntülerini sunmadığını belirtti.
Örgütün Genel Sekreteri Agnes Callamard, "Melilla'daki katliamın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen İspanyol ve Faslı yetkililer sorumluluklarını inkar etmekle kalmayıp gerçeği bulma çabalarını da engelliyor." dedi.
Yunanistan açıklarında batarak yüzlerce kişinin ölümüne neden olan tekne faciası gibi Melila'dan da ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Callamard, aksi takdirde "sınırlarda nedensiz can kayıpları, şiddet ve cezasızlığın devam edeceğini" ifade etti.
Melilla'da ne olmuştu?
İspanya'nın Afrika kıtasındaki toprağı Melilla'da Sahraaltı Afrika ülkesinden Fas'a gelen yaklaşık iki bin göçmen 23 Haziran 2022'de sınırı geçmeye çalışmıştı.
Af Örgütü olaylarda 37 kişi yaşamını yitirdiğini, 76 kişinin ise hala kayıp olduğu belirtiyor.
Fas, sınırdaki tel duvarı geçmeye çalıştığı sırada düşen göçmenlerin yarattığı izdiham sonucunda 23 kişinin öldüğünü bildirirken, İspanya sınırın kendi tarafında hiç ölüm yaşanmadığını söyledi.
Melilla'daki olayları soruşturan İspanyol başsavcı İspanyol yetkililerin ölümcül izdihamdan habersiz olduğunu belirterek bir suçlamada bulunmamıştı. İspanyol milletvekilleri de bir parlamento soruşturması açılması çağrılarını reddetmişti.
Öte yandan, bir çok insan hakları grubu ve bağımsız soruşturmacı iki ülkenin krizi ele alma yöntemini eleştirdi.
Buna ek olarak İspanyol denetleme kurumu, ülkenin sınırdan atlayanların işleme alınmadan geri gönderildiğini kaydetti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de sınırda gerçek ve etkili bir sığınma erişiminin olmadığını dile getiriyor.
Kaynak: Euronews