Filistin Yönetimi'nin yeni Başbakanı Muhammed Mustafa kimdir?

Ramallah merkezli Filistin yönetimi Filistin topraklarının yönetimini yeniden birleştirmeyi amaçlıyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Washington'un savaş sonrası Gazze vizyonunun bir parçası olarak Filistin Yönetimi'nde reform yapılması yönündeki ABD baskısı karşısında, uzun süredir ekonomi danışmanlığını yapan Muhammed Mustafa'yı yeni başbakan olarak atadı.

ABD'de eğitim görmüş bir ekonomist ve bağımsız siyasetçi olan Mustafa, şu anda İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde sınırlı yetkilere sahip olan Filistin Yönetimi için yeni bir hükümet kurma görevini üstlenmiş durumda.

Perşembe günü atamayı duyuran Abbas, Mustafa'dan işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de yönetimi yeniden birleştirme planlarını bir araya getirmesini, hükümet, güvenlik hizmetleri ve ekonomide reformlara öncülük etmesini ve yolsuzlukla mücadele etmesini istedi.

Mustafa, İsrail'in Gazze'ye açtığı savaş ve işgal altındaki Batı Şeria'da tırmanan şiddet ortamında değişim ihtiyacını gerekçe göstererek Şubat ayında hükümetiyle birlikte istifa eden eski Başbakan Muhammed Iştiyye’nin yerini aldı.

El Fetih partisinin hakim olduğu uluslararası tanınırlığa sahip Filistin Yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'da sınırlı bir özerklik uyguluyor ancak 2007 yılında Gazze'nin kontrolünü Hamas'a kaptırdı.

Ramallah merkezli Filistin yönetimi Filistin topraklarının yönetimini yeniden birleştirmeyi amaçlıyor.

El Fetih ve Hamas'ın bu hafta Moskova'da bir araya gelerek görüşmeler yapması bekleniyor.

Muhammed Mustafa kimdir?

69 yaşındaki Mustafa, Dünya Bankası'nda üst düzey görevlerde bulundu ve daha önce başbakan yardımcılığı ve ekonomi bakanlığı yaptı.

Abbas 2015 yılında Mustafa'yı, yaklaşık 1 milyar dolarlık varlığa sahip olan ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki projeleri finanse eden Filistin Yatırım Fonu'nun (PIF) başkanlığına atamıştı.

Mustafa, 2013-2014 yılları arasında ekonomik işlerden sorumlu başbakan yardımcısı olarak görev yaptı ve 2.100'den fazla Filistinlinin öldürüldüğü yedi haftalık savaşın ardından Gazze'yi yeniden inşa etmekle görevli bir komiteye liderlik etti.

Ocak ayında Davos'ta konuşan Mustafa, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden savaşının "yarattığı felaket ve insani etkinin" on yıl öncesine göre çok daha büyük olduğunu söyledi.

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana en az 31.341 Filistinli katledildi, 2.3 milyonluk nüfusun çoğu yerinden edildi ve yardıma muhtaç durumda.

Savaş sonrası Gazze’nin yönetimi

Biden yönetimi yetkilileri Abbas'ı, savaş sonrası Gazze'nin yönetimine yardımcı olmak üzere yenilenmiş Filistin Yönetimi'ne teknokratlar ve ekonomi uzmanları da dahil olmak üzere yeni kan getirmeye çağırdı.

Ancak 88 yaşındaki başkan tüm kontrolü elinde tutmaya devam edeceğinden, Abbas'ın yakın bir müttefiki tarafından yönetilen yeni bir kabinenin atanmasının ABD'nin reform taleplerini karşılamak için yeterli olup olmayacağı belirsiz.

Bu arada İsrail, Hamas'ı ve 7 Ekim'de İsrail'in güneyine yaptığı saldırıyı reddetmeyen herhangi bir Filistin hükümetiyle asla işbirliği yapmayacağını söyledi.

Mustafa Davos'ta yaptığı konuşmada 7 Ekim saldırısını "herkes için talihsizlik" olarak nitelemişti.

Mustafa, "Ancak bu aynı zamanda daha büyük bir sorunun da göstergesi... Filistin halkı 75 yıldır aralıksız acı çekiyor" şeklinde konuşmuş ve eklemişti:

"Bugüne kadar Filistinliler için devlet kurmanın ileriye dönük bir yol olduğuna inandık ve umuyoruz ki bu sefer bunu başarabiliriz, böylece bölgedeki tüm insanlar güvenlik ve barış içinde yaşayabilir."

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri