Batı Şeria'da Mahmud Abbas yönetimine tepki artıyor.
Nisan ayında Abbas'ın seçimleri belirsiz bir geleceğe ertelemesi, Mayıs ayında Kudüs ve Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarına Abbas yönetiminin sessiz kalmasının Batı Şerialılar için bardağı taşıran son damlalar olduğu belirtiliyor.
Batı Şeria'nın ve Mahmud Abbas'ın yakın tarihi
Kudüs hariç tutulduğunda Filistin toprakları üzerinde 5.655 kilometrekarelik bir alanı kaplayan ve nüfusu 2021 itibariyle 3,2 milyona yaklaşan Batı Şeria 1967'de İsrail tarafından işgal edilmişti. İşgal döneminde Siyonist otoriteler Filistinlilerin topraklarına el koyarak bölgeye Yahudi yerleşimcileri yerleştirdi. Bu süreç eski Sovyet coğrafyasındaki Yahudilerin akın akın İsrail'e geldiği 1990'lı yıllarda hızlandı.
1994'te İsrail Yaser Arafat (1929-2004) ile anlaşarak Gazze Şeridi'nin tamamında, Batı Şeria'nın ise bir kısmında sınırlı yetkilerle Filistin Özerk Yönetimi'ni kurdu. 2004'te Arafat'ın ölümü üzerine yerini Mahmud Abbas (1935-) aldı. 1994'ten itibaren Arafat ve özellikle de Abbas pek çok Filistinli grup ve şahıs tarafından İsrail ile iş birliğiyle suçlandı.
Hamas ve el-Fetih'in iktidar yarışı
2006'da gerçekleştirilen Filistin seçimlerinde beklenenin aksine Hamas kazanırken Abbas liderliğindeki el-Fetih kaybetti. İktidarını kaybetmek istemeyen, zımnen ABD ve İsrail'den destek aldığı gözlemlenen el-Fetih ve Hamas arasında 2007'de savaş patlak verdi. Çatışmalar neticesinde Gazze Şeridi Hamas'ın, Batı Şeria ise el-Fetih'in kontrolünde kaldı.
2007'den bu yana Abbas seçime gitmeksizin fiili bir güçle Batı Şeria'yı yönetti. Batı Şeria'nın sorunlarına çözüm aramamakla ve "Filistin Davası" için bir şey yapmamakla eleştirilen Abbas geçen 14 yılda oldukça yıprandı.
"Abbas Batı Şeria'yı kaybediyor"
86 yaşındaki Mahmud Abbas'a Batı Şeria'daki tepki son yıllarda git gide daha fazla artıyor. Abbas karşıtı aktivistler sadece Hamas yanlıları veya İslamcılardan da oluşmuyor. Batı Şeria'da birbirine zıt pek çok kesim artık Abbas karşıtlığında ve 1994'te İsrail ile anlaşmalı olarak hayata geçen Filistin Özerk Yönetimi projesinin iflas ettiğinde birleşiyor.
Filistin Özerk Yönetimi polislerinin son dönemde Abbas karşıtlarına karşı geniş tutuklama kampanyalarına girişmesi, tutuklulara ağır işkence yapılması ve ailelerine hakaret edilmesi dikkat çekiyor. Batı Şeria'daki Abbas karşıtları Abbas'ın baskıcı yöntemlerle muhalefeti susturup iktidarını sürdürmeye çalıştığını ama hiçbir şey yapmasalar dahi Abbas yönetiminin kendiliğinden çökecek kadar yıpranmış olduğunu iddia ediyorlar.
Batı Şeria'da Abbas'ın emrindeki Filistin Özerk Yönetimi polislerinin Filistinlilere saldırılar düzenleyen İsrail askerlerine herhangi bir direniş göstermezken Filistinlileri tutuklaması ve işkenceden geçirmesi Batı Şeria genelinde Abbas'a olan tepkiyi daha da artırıyor.
Batı Şeria'da halk polislerden istifa etmelerini talep ediyor. Halkın artan tepkisi karşısında Abbas yönetiminin ve polislerinin kontrolü git gide kaybettiği, bazı yerleşim birimlerinde idarenin fiilen halka geçtiği de iddia ediliyor.
Kaynak: Mepa News