Finlandiya Adalet Bakanlığı, Türkiye'den ağustos ayında daha önce reddedilen altı davanın yeniden değerlendirilmesi talebinin geldiğini doğruladı ancak kararın "son karar" olduğunu bildirdi.
Bakanlığın kıdemli uzmanlarından Sonja Varpasuo, Türkiye'nin talebinde farklı suçları terörizm olarak gördüğünü belirti.
Varpasuo "Davalar kapandı ve son karar verildi. Sınır dışı yasasına dayanarak Adalet Bakanlığı'nın kararının temyiz edilmesi mümkün değil" dedi.
AFP'ye konuşan Varpasuo ayrıca "Son kararın yeniden açılması, kararı ciddi anlamda etkileyecek tamamen yeni bir raporun sunulması durumunda mümkün olabilir" diye konuştu. Helsinki'ye göre iade talepleri konusunda Türkiye'den bir dosya sunulmadı.
Türkiye, Finlandiya'da 12, İsveç'te 21 şüphelinin iadesini talep etti
Türkiye, PKK terör örgütüyle bağlantılı kişilerin "sığınma yeri" haline gelmekle suçladığı Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkmıştı.
Üç ülke haziran ayında Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde üçlü muhtıra imzalayarak terörizme karşı mücadelede işbirliğine karşılığında NATO üyeliğinin kabulünde anlaşmıştı.
Bunun üzerine Türkiye'nin Finlandiya'daki 12, İsveç'teki 21 şüphelinin iadesini talep ettiği bildirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Stocholm'den "73 teröristin" sınır dışı talebinin değerlendirileceği sözü aldığını ifade etmiş, ancak gerekli adımların atılmaması halinde "sürecin donacağı" uyarısında bulunmuştu.
Ağustos ayında Helsinki'de bir araya gelen üç ülke yetkililer Ankara'nın şartlarını görüşmüş sonbaharda yeni bir toplantı yapmak üzere anlaştıklarını duyurmuştu.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin gerçekleşmesi için hala Türkiye'nin üyelik anlaşmasını parlamentoda onaylaması gerekiyor.
Bugüne kadar Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Çekya, Kanada ve Kuzey Makedonya parlamentoları İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım anlaşmasına dair onaylama sürecini tamamladı.
Kaynak: Euronews