Paris yönetimi, Pau'da 13 Ocak’ta düzenlenen ve beş Batı Afrika ülkesinin (Moritanya, Mali, Nijer, Burkina Faso ve Çad) katıldığı Afrika-Fransa Zirvesi’nin ardından anlaşmaya varılan kararların uygulanmasını hızlandırmak için harekete geçti.
Söz konusu kararların öne çıkanları şunlardı:
- Mali, Nijer ve Burkina Faso üçlü sınırındaki ortak askeri çabalara odaklanmak
- “Cihat yanlıları ve terörle” mücadelede bir uluslararası koalisyon başlatılması
- ABD’yi Sahel’deki askeri varlığını azaltma planlarından vazgeçirmek
- Buradaki askeri çalışmalara katkıda bulunmaları için Avrupa ülkelerini motive etmek
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2013’ten beri bölgede konuşlanan 4 bin 500 Fransız askerinin 220 askerle daha destekleneceğini duyurdu.
Macron, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan Fransız ordusuna ait birimleri Fildişi Sahili'nden “üçlü sınır” bölgesine taşımasını istedi. Genelkurmay Başkanlığı da Hellfire füzelerine sahip ABD yapımı Reaper tipi uçakların faaliyete geçeceğini duyurdu.
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Çad ve Mali'yi de kapsayan Afrika turunda, Sahel ülkelerindeki "cihat yanlıları ve teröristlerle mücadelede" Avrupa'nın rolünü vurgulamak için Estonya, İsveç ve Portekiz'den meslektaşları ile bir araya geldi. Parly, pazartesi günü Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada “Önümüzdeki haftalarda üçlü sınır bölgesinde yeni operasyonlar düzenlenecek” dedi.
"'Üçlü sınır bölgesinde' terörle mücadelede eden Fransa askeri yeteneklerinin kalıcı olarak aktifliğin sağlanması bakımından yetersiz olduğunu" öne süren Lecointre, 2 bin 400 askeri personelden en az 500’ünün lojistik ve destek görevlerinde bulunduğu için Barkhane savaş gücünde 2 binden az askerin kaldığını kaydetti.
Böyle bir durumda Avrupalı ortaklarının da çeşitli açılardan bu güce ortak olmasını isteyen Paris, Avrupa’nın Afrika’daki terörizmle mücadele konusunda ağır hareket etmesinden şikayetçi. Diğer yandan İsveç, Danimarka ve Estonya, Paris'in kurmaya çalıştığı ve “kılıç” anlamına gelen “Takuba” adındaki Avrupa komando gücüne katılmaya istekli olduğunu duyurdular.
General Lecointre, önümüzdeki yaz konuşlandırılacak olan bu gücün sonbahar başlangıcına kadar tam anlamıyla aktif olamayacağını öne sürdü. Fransa ise bu süreci hızlandırmayı ve eğitim, finansman ve donanım eksikliğinden muzdarip olan Afrika Ortak Gücü’nü takviye etmeyi amaçlıyor.
Ancak yapılan değerlendirmeler söz konusu askeri hamlelerin diplomatik çabalarla desteklenmesi gerektiği yönünde. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian bu bağlamda, 21 Ocak’ta Cezayir ziyareti gerçekleştirdi. Le Drian konuyla ilgili açıklamasında “Ziyaretin amacı Sahel’deki durumu değerlendirmek ve terörle mücadele edip güvenliği sağlamak için ortak hedeflerimizi hatırlatmaktır. Bu konudaki görüşmeler son derece önemlidir” dedi.
Savunma Bakanı Parly de geçen hafta parlamentoda yaptığı konuşmada "Bu ayın sonlarına doğru ABD’ye gideceğini ve yapacağı görüşmelerde ülkesinin ve Sahel ülkelerinin terör örgütleri ile mücadelede ortaya koyduğu çabalara ABD’nin destek vermesi konusunu gündeme getireceğini" söyledi.