Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyona karşı diplomasi izleyen Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, yetkililerle hükümetin elindeki Fransız IŞİD mensuplarının durumunu görüşmek üzere Irak’a gidiyor. Le Drian, ziyareti öncesi, Bağdat hükümeti ile IŞİD mensuplarının transferi ve Fransız askerlerinin bölgeye kaydırılması konusunu görüşeceğini açıkladı. Le Drian, "YPG’nin PKK’dan otonom olduğunu ve PKK terörünü kınadığını da açıklıkla söylemesi gerekir" diye konuştu.
Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği operasyonunun ardından gerçekleştireceği Irak temasları öncesi BFM TV’ye konuk olan Fransız Dışişleri Bakanı Le Drian, Irak’taki temaslarında YPG'nin elinde tutulan IŞİD mensuplarının durumunu görüşeceğini açıkladı: "Kamplarda tutuklu 10 bin IŞİD militanı var ve bunların durumu ile ilgili çok ciddi endişe içindeyiz. Bunların tutulması ve güvenli ellerde olması çok önemli. İşte bu nedenle, bölgedeki tüm aktörlerle görüşmek için Irak’a gidiyorum" dedi.
"Türkiye'nin operasyonu IŞİD için açık kapı demek"
Suriye’deki durumun son derece ciddi bir noktaya geldiğini ve IŞİD’in yeniden canlanması riskinin büyüdüğünü belirten Le Drian, "Türkiye’nin saldırısının ardından durum çok ciddi bir noktaya ulaştı. Her zaman IŞİD’in yenildiğini düşündük. Ama bu doğru değil. Güvenliğimiz söz konusu. Bu saldırı IŞİD için açık kapı demek. Her zaman fırsat olduğunda savaşmaya hazırlar" dedi.
Fransız Bakan, IŞİD mensuplarının çocuklarını Fransa’ya getirmeye hazır olduklarını ancak kadın ve erkeklerin Irak’ta yargılanmasını istediklerini belirterek, Irak ile hukuki çerçeveyi konuşacaklarını da dile getirdi. Le Drian, Bağdat hükümeti ile bu tutsakların Irak topraklarına kaydırılmasını görüşecek.
Fransa’nın bölgede hala askeri ve sivil personeli olduğuna dikkat çeken Dışişleri Bakanı, "Bildiğim kadarıyla, şu an itibariyle, henüz Türk saldırısı ve YPG’nin pozisyonu bu kampların bulunduğu bölgeye, kuzeydoğuya ulaşmadı. Bu nedenle olabilecek en hızlı biçimde koalisyon güçlerinin Dışişleri ve Savunma bakanlarını bir araya getirmek istiyoruz. Herkes yeni durum karşısında pozisyonu açıkça ortaya koymalı” dedi. Le Drian, bu çağrılarına AB ülkelerinden, İngiltere dahil tüm üyelerin katıldığı bir toplantı yanıtının geldiğini belirtti.
"ABD'nin Türkiye politikaları çelişkili"
Çağrıya ABD’nin yanıtının sorulması üzerine Le Drian, “ABD'liler ne diyecek göreceğiz. Onların da durumlarını net bir şekilde söylemeleri gerekir. Türkiye’nin saldırısı kabul edilemez, cezalandırılmalı, kınanmalı. Ancak, bugün Atlantik ötesi ile ilişkilerde çok ciddi bir karmaşa var, angajmanlardan uzaklaşma durumu var. ABD bir taraftan Türkiye’ye dönük yaptırım kararı alıyor, diğer taraftan Dışişleri Bakanı’nı ve Başkan yardımcısını Türkiye’ye gönderiyor. Bütün bunlar son derece çelişkili politikalar” dedi.
2001’de İkiz Kuleler’e saldırı olduğunda Fransa’nın ABD'nin yanında Afganistan’a gittiğini belirten Le Drian, “Geldiğimiz noktada bu ilişkileri sorgulama noktasındayız. Avrupa bu durumdan zarar görmeye devam edecek mi? ABD daha net tutum alacak mı? Bunları netleştirmemiz gerekir” tespitini yaptı.
"Neden Türkiye-AB müzakerelerine son vermiyorsunuz?"
Le Drian program sunucusu Jean-Jacques Bourdin’ın “Neden Türkiye’nin AB üyeliğine resmen son vermiyorsunuz?” sorusuna, “Öncelikle bununla Kürtlerle ilgili sorununu çözmek olanaklı değil. İkincisi, Türkiye zaten bu adımlarıyla kendi kendine bu ilişkiyi tehlikeye atıyor. Çünkü yaptıkları, müzakerelerin ilerlemesine yardımcı olmuyor” yanıtını verdi.
"YPG PKK’dan yeterince uzak olduğunu söylemeli"
"YPG, PKK terörünü kınamalı mı?" sorusuna Bakan Le Drian, "YPG, PKK’dan yeterince bağımsız olmalı ve bunu söylemeli. Irak’ta diğer Kürtlerle de görüşeceğim. Suriye’deki Kürt kimliğine ilişkin mesaj açık olarak verilmeli" cevabını verdi.