Fransa'da 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde parlamento seçimleri yapılacak.
Kamuoyu araştırmaları aşırı sağın kazanabileceğini gösteriyor.
İşte seçim ve sonrasına ilişkin bazı temel bilgiler.
Seçimler nasıl yapılıyor?
Fransa'da 49 milyon kayıtlı seçmen var. Parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis'teki her koltuk için bir tane olmak üzere 577 seçim bölgesi yarışması var.
Seçim bölgelerinde oyların mutlak çoğunluğunu alan adaylar ilk turda seçiliyor.
Ancak çoğu durumda hiçbir aday bu kriteri karşılayamaz ve ikinci tur yapılır.
İkinci tura kalabilmek için adayların ilk turda kayıtlı seçmenlerin en az yüzde 12,5'inin oyunu alması gerekiyor.
En yüksek oyu alan ikinci tura katılmaya hak kazanır.
Sonuçlar ne zaman açıklanacak?
Oylama, anketçilerin kısmi oy sayımına dayanan ülke çapındaki tahminleri yayınladıkları akşam 20.00’de sona erer. Bunlar genellikle tahmin niteliğindedir.
Oy sayımı genellikle hızlı ve etkin bir şekilde yapılır ve akşamın sonuna kadar tüm ya da neredeyse tüm sandalyelerin kazananları belli olur.
Hükümeti kim yönetecek?
Cumhurbaşkanı, genellikle en çok sandalyeye sahip olan partiden başbakanı atar.
Kamuoyu yoklamaları, Fransa'nın savaş sonrası tarihinde ilk kez aşırı sağın kazanabileceğini, sol ittifakın ikinci en büyük grubu kazanacağını ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci ittifakının üçüncü olabileceğini gösteriyor.
Ancak bu Fransa'da benzeri olmayan bir seçim, kampanya süresi kısa, seçim ortamı çalkalanıyor ve diğer senaryolar göz ardı edilmemeli.
Bu senaryolar arasında üç gruba bölünmüş ve hiçbirinin baskın olmadığı felç olmuş bir meclis ya da aşırı sağı iktidardan uzak tutmak için ana akım partilerin ittifakı yer alıyor.
Mutlak çoğunluk için en az 289 sandalye gerekiyor. Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi (RN) bu eşiğe ulaşmadan en fazla sandalyeyi kazanırsa bir azınlık hükümeti kurabilir ancak 28 yaşındaki parti lideri Jordan Bardella mutlak çoğunluk istediğini aksi takdirde reformları gerçekleştiremeyeceğini söyledi.
Bundan sonra ne olacak?
Fransa, savaş sonrası tarihinde hükümetin cumhurbaşkanından farklı bir siyasi çizgide olduğu üç "birlikte yaşama" dönemi geçirdi.
Hükümet iç cephede gücün çoğuna sahiptir, ancak cumhurbaşkanı ordunun başıdır ve uluslararası alanda nüfuz sahibidir.
Ancak dış politikadaki güç paylaşımı net değil ve bu durum Fransa'nın Ukrayna'daki savaş ya da Avrupa Birliği politikası konusundaki tutumu açısından bir sorun teşkil edebilir.
Macron'un yeni parlamentoyla en az bir yıl uğraşması gerekecek ve ardından bir erken seçim daha talep edebilir.
Macron Nisan 2022'de ikinci kez seçildi ve üç yıl daha cumhurbaşkanı olarak görev yapacak. Ne parlamento ne de hükümet onu bundan önce görevden almaya güç yetiremez.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar