Fransa Senatosu, şüphelilerin telefonlarındaki kamera ve mikrofonların uzaktan etkinleştirilip izlenmesine olanak sağlayan yasa tasarısının ilgili maddesini kabul etti.
Euronews'in haberine göre Frans Senatosu "Adalet Yasası" olarak adlandırılan ve şüpheli kişilerin dijital cihazlarına uzaktan gizlice müdahale izni veren tasarıyı tartışıyor.
Senato, tasarının "terör ve organize suç" gibi durumlarda zanlıların telefon, bilgisayar ve tablet gibi dijital cihazlarından ses ve görüntü kaydı almak için mikrofon ve kameraların etkinleştirilmesini sağlayıp konumlarının izlenmesi imkanını veren 3. maddesini kabul etti.
Sol muhalefet tasarının ilgili maddesini engelleyemedi
Sol partilerin, bu maddeyi engellemek için yaptıkları girişimler başarısızlıkla sonuçlandı.
Fransa İnsan Hakları Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Dijital Özgürlükler Gözlemevi (OLN), yaptığı açıklamayla, tasarının ilgili maddesinin kabul edilmesini temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle tepki göstererek kınadı.
Senato, yasanın ilgili diğer maddelerini tartışıp, oylamayı 13 Haziran’a kadar sürdürecek.
İnsan hakları kuruluşları ve savunucuları ile muhalefet başta olmak üzere, birçok kesim tarafından "özgürlükleri kısıtladığı" gerekçesiyle eleştirilen tasarı, ciddi suçlar için adreslere yapılan gece baskınlarının kapsamının genişletilmesini ve hükümete, belirli koşullar altında ön soruşturma sürelerini uzatma olanağını tanımayı da içeriyor.
Tasarının şüpheli kişilerin dijital cihazlarına uzaktan müdahale gibi bazı maddeleri, hakim kararıyla mümkün olacak.
"5 yıl hapis öngörülen şüpheli durumlar"da cihazların konumlarının izlenmesi maddesi, bazı senatörlerin itirazıyla "en az 10 yıl hapis öngörülen şüpheli durumlar" olarak değiştirildi.
Tasarı, Senato'da kabul edilmesi durumunda Ulusal Mecliste milletvekillerinin onayına sunulacak.